Business Internaţional

Temă de vacanţă pentru miniştrii francezi: eseu pe tema cum va arăta ţara în 2025

Preşedintele Franţei François Hollande le-a cerut miniştrilor săi să vină din vacanţă cu un eseu despre cum văd ei Franţa în 2025. Foto: AFP

Preşedintele Franţei François Hollande le-a cerut miniştrilor săi să vină din vacanţă cu un eseu despre cum văd ei Franţa în 2025. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

20.08.2013, 21:29 372

În 2025, Franţa nu va mai avea şomeri, nici datorii, căutarea unei locuinţe va fi o experienţă „plăcută“, declinul industrial va fi luat sfârşit, iar închisorile nu vor mai fi suprapopulate, consideră miniştrii preşedintelui François Hollande, scrie CNBC.

Perspectiva se desprinde dintr-o temă de vacanţă dată de Hollande membrilor cabinetului care a constat într-un eseu cu tema „Viziunea mea despre Franţa în 2025“. O parte din texte au fost postate pe pagina de internet a revistei Le Point, scrie The Irish Times.

Ministrul economiei şi finanţelor Pierre Moscovici şi-a început compunerea cu avertismentul că Franţa, acum a cincea putere economică a lumii, va coborî probabil pe locul opt sau nouă, depăşită de India şi Brazilia. Însă ţara îşi va recâştiga „pe deplin suveranitatea bugetară“, a scris Moscovici, fără a explica ce ar însemna aceasta pentru „guvernul economic“ al Europei, pe care Franţa îl cere de mult timp.

Ministrul a atenţionat şi asupra „nebuniei“ de a imita Germania prin „încercarea de a reclădi industria cu cheltuieli publice substanţiale“.

„Modelul german este ideal pe termen scurt, dar în zece ani nu va mai corespunde condiţiilor eco­nomice mondiale“ deoarece economiile emergente vor avea mai puţină nevoie de echipa­mente ger­mane. De aceea Franţa ar trebui să se concentreze pe tehnologia de vârf. Moscovici vede Franţa ajungând liderul lumii la „inovaţie socială“.

În viziunea tânărului şi ambiţiosului ministru al industriei Arnaud Montebourg, până în 2025 lumea va fi trecut prin „cea de-a treia revoluţie industrială“, iar Europa „va putea contrabalansa giganţii internetului“.

Până în 2017 Franţa va produce unul dintre cele mai bine vândute vehicule din Europa, capabil să parcurgă 100 de kilometri cu doar doi litri de benzină. Programul „uzina viitorului“ va fi definit deja „un model francez de producţie care, după cele ale Ford şi Toyota, va fi un model care va putea concura la nivel global în competiţie cu cele dezvoltate în Germania (Siemens) şi China (Foxconn)“, prezice Montebourg.

Ministrul locuinţelor Cécile Duflot anticipează „o nouă eră a pieţei locuinţelor“. Mulţumită legilor adoptate în timpul mandatului ei, „toată lumea va avea un acoperiş deasupra capului şi un mediu de calitate. Accesul la o locuinţă nu va mai fi un factor de stres şi o incertitudine, ci o etapă plăcută a vieţii“.

Contribuţia ministrului justiţiei Christiane Taubira l-a înfuriat cu siguranţă pe ministrul de interne Manuel Valls, cu care a intrat în conflict pe tema politicilor privind închisorile.

În prezent, Franţa are 68.000 de deţinuţi în penitenciare proiectate pentru 57.500 de persoane. Supraaglomerarea se va sfârşi, scrie Taubira, datorită “dezvoltării de alternative la pedeapsa cu închisoarea“. Noile forme de pedeapsă “vor ajuta victimele şi-i vor pedepsi cum trebuie pe autorii crimelor, dar vor face posibilă şi reintegrarea“.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO