Business Internaţional

Tensiunile din Orientul Mijlociu duc preţul petrolului în apropierea pragului de 100 dolari

Tensiunile din Orientul Mijlociu duc preţul petrolului în apropierea pragului de 100 dolari

Autor: Adrian Voicu

29.01.2011, 14:54 22

Preţul petrolului s-a apropiat de nivelul de 100 de dolari/barilca urmare a tensiunilor din Orientul mijlociu, informează FinancialTimes.

Avansul preţului vine în ciuda asigurărilor date de AbdallaEl-Badri, secretarul general al OPEC, conform cărora piaţa estebine alimentată. Oficialul a refuzat cererile de mărire aproducţiei de petrol a grupului, în ciuda creşterii preţurilor şi atemerilor privind impactul asupra creşterii economice globale şiasupra inflaţiei.

ICE March Brent, indicele global al preţului petrolului, a urcatvineri la un maxim de 99,63 de dolari pe baril, în creştere cu 2,1%faţă de nivelul înregistrat cu o săptămână înainte şi cel mairidicat nivel de la finele lui 2008 până în prezent.

În ciuda faptului că Egiptul produce mai puţin petrol decâtcelelalte ţări din OPEC, traderii s-au arătat îngrijoraţi deoareceEgiptul este o poartă importantă de transport al petrolului prinCanalul Suez şi conductele petroliere care conectează Marea Roşiede Marea Mediterană.

Întreruperea oricărei dintre aceste căi de acces ar putea ducela schimbarea rutelor de transport pentru vasele petroliere prinsudul Africi, urmând ca acestea să parcurgă încă 10.000 dekilometri pentru a ajunge la destinaţie. Conform estimărilor făcutede Departamentul Energiei din SUA, prin ambele căi de transportcare traversează Egiptul treceau 2,1 milioane de barili de petrolpe zi în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO