Business Internaţional

Ţineţi-vă bine! Căderile din SUA şi Europa aruncă bursele în zodia ursului

Ţineţi-vă bine! Căderile din SUA şi Europa aruncă bursele în zodia ursului

Autor: Andrei Chirileasa

22.09.2011, 23:12 4028

Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA), care urmăreşte cele mai puternice 30 de companii americane, a pierdut 3,5% în şedinţa de tranzacţionare de joi, iar în Europa, bursele din Franţa şi Germania au închis cu scăderi de 5%. Standard&Poor's 500, indicele celor mai mari 500 de companii de pe Wall Street s-a depreciat cu 3,2%, în timp ce piaţa Nasdaq a coborât cu 3,25%.

Căderile puternice, determinate de pesimismul investitorilor ca urmare a măsurilor neconvingătoare de stimulare a economiei americane anunţate de Fed, dar şi a estimărilor tot mai proaste privind creşterea economică mondială, au determinat intrarea indicilor globali în ceea ce se cheamă tehnic o piaţă bear (urs).

"Dacă indicele S&P 500 ar mai trebui să scadă la 1.090 de puncte pentru a intra oficial în zona pieţei bear, acţiunile globale conduse de slăbiciunile din Europa şi Asia se află acum oficial într-o piaţă bear", arată analiştii firmei de brokeraj Bespoke Investment Group.

Ei arată că indicele Bloomberg World Index, care urmăreşte toate acţiunile aflate în evidenţele Bloomberg, a scăzut joi cu circa 4% şi înregistrează o scădere de 21% faţă de maximul atins pe 2 mai 2011. Oficial, intrarea într-o piaţă bear presupune o scădere de 20% după o creştere de minimum 20%.

Şi indicele GlobalDow, care avea joi o scădere de 4,6%, este oficial în zona bear, având o scădere de peste 24% faţă de maximul de la începutul lunii mai.

Precedenta piaţă bear a început în 2008 şi a determinat pierderi uriaşe pe toate pieţele de capital ale lumii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO