Business Internaţional

Tokyo este cel mai scump oras din lume

15.06.2004, 00:00 43

Tokyo si-a pastrat primul loc in lume in clasamentul oraselor celor mai scumpe, secondat de Londra, care a avansat cinci locuri fata de anul trecut, informeaza Financial Times.
Urmatoarele orase din top sunt Moscova, Osaka, Hong Kong, Geneva, Seul, Copenhaga, Zurich si St Petersburg.
Studiul, care analizeaza costurile de trai,  acopera 144 de orase si se bazeaza pe analiza comparativa a costurilor corespunzatoare la peste 200 de indicatori, printre care costurile cu intretinerea locuintei, asigurarea hranei, procurarea hainelor si a bunurilor de folosinta casnica. La acestea se adauga cheltuielile pentru transport si divertisment. Datele vor fi utilizate de companiile multinationale pentru a calcula nivelul remuneratiei pentru angajatii care lucreaza in strainatate. Clasamentul a fost realizat in luna martie.
Multinationalele care incearca sa isi dramuiasca cheltuielile pot insa sa isi deschida un birou in Asuncion, capitala Paraguayului. Acest oras este cel mai ieftin pentru managerii delocalizati, cu costuri ale vietii mai mici decat o treime din costurile de la Tokyo, conform studiului efectuat de expertii firmei de consultanta Mercer, care cuprinde 144 orase de pe tot globul.
Dar strainii care traiesc in Tokyo nu trebuie sa dispere. Marie-Laurence Sepede de la Mercer spune ca managerii trimisi sa lucreze in strainatate obisnuiesc sa primeasca compensatii pentru costurile vietii ridicate din zonele unde muncesc. Ea a mai subliniat ca acestia ar mai putea avea avantaje cumparand bunuri produse pe plan local, care sunt, cel mai adesea, mai ieftine decat cele importate. Managerii au de obicei salariile fixate in concordanta cu indicii internationali, cum sunt cei calculati de Mercer.
 Londra s-a pozitionat pe locul doi, ca urmare a  aprecierii lierei sterline din primul trimestru. Alte elemente importante luate in considerare au fost costul mare al cazarii si al transportului pentru oameniide afaceri care locuiesc, de obicei, in centrul orasului. Geneva este al doilea oras european dupa conform acestui indicator. Si intarirea euro a dus la ridicarea multor orase europene, cum ar fi Milano, care a ajuns pe locul 13, dupa ce anul trecut ocupase locul 17. Printre cele mai scumpe orase din lume se regasesc si Milano (locul13), Dublin (14), Oslo (15) si Paris (17).
La cealalta extrema, trei din cele mai ieftine cinci orase europene sunt din tari care au fost acceptate in UE in luna mai. Bucurestiul este cel mai putin scump oras european, situat pe locul 129. "Referitor la perspective, este din ce in ce mai posibil sa vedem orase din tarile care au aderat la UE care urca in top, pentru ca se fac investitii sustinute in dezvoltarea comerciala si cresterea standardului de viata". Singurele orase din Europa Centrala si de Est care ocupa pozitii in top 50 sint Budapesta (locul 34), Bratislava (44), Riga (48) si Praga (49).  
New York este in continuare cel mai scump oras din America de Nord si ocupa locul 12 la nivel mondial. Alte metropole cu costuri de trai ridicate sint Los Angeles (locul 27), Chicago (locul 35) si San Francisco (locul 38). Cel mai ieftin oras american s-a dovedit a fi Pittsburgh, situat pe pozitia 112 in lume. Potrivit studiului, toate localitatile analizate din SUA au coborit in acest an citeva locuri in clasamentul mondial, ca urmare a deprecierii dolarului fata de monedele din Europa, Canada si din zona Asia-Pacific.
Patru din primele zece cele mai scumpe orase din lume sint situate in Asia, Tokyo ocupind chiar locul intii in lume. Orasele din China, desi au ramas relativ scumpe, au coborit in clasamentul mondial, in conditiile in care moneda nationala urmareste evolutia dolarului si a fost astfel influentata de deprecierea lui.
De la deprecierea monedei argentiniene din 2002 si ca urmare a crizei economice care a survenit,  orasele din America Latina au devenit cele mai ieftine. Sepede a mai explicat ca Assuncion a beneficiat de pe urma costurilor scazute ale serviciilor de curatenie si babysitting, servicii incluse in cosul de cumparaturi analizat de Mercer. O alta cauza in favoarea acestei clasificari a capitalei Assuncion este moneda slaba la Paraguay-ului.
Persoanele care nu iau prea mult in considerare banii se axeaza mai mult pe studiul indicatorul rival, indicele calitatii vietii. Tokyo este plasat din acest  punct de vedere pe locul 33 din 251 orase, Londra pe pozitia 35 iar Assuncion este plasat la mijlocul topului, pe locul 110.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO