Business Internaţional

Toyota a coborât anul trecut pe locul patru în topul constructorilor auto la nivel mondial

 Toyota a coborât anul trecut pe locul patru în topul constructorilor auto la nivel mondial

Autor: Anca Dumitrescu

25.01.2012, 16:37 657

Toyota a coborât anul trecut pe locul al patrulea în topul constructorilor auto la nivel mondial, cu 7,95 milioane de vehicule vândute, lider fiind grupul american General Motors, relatează AFP.

Vânzările producătorului japonez de automobile, care includ mărcile Toyota, Lexus, divizia de camioane Hino şi cea de vehicule mini Daihatsu, au scăzut cu 6% faţă de 2010, în special din cauza impactului cutremurului produs în Japonia pe 11 martie 2011.

Grupul Toyota, principalul constructor mondial de vehicule în 2008-2010, a fost devansat anul trecut în privinţa vânzărilor de General Motors (9,03 milioane unităţi), grupul german Volkswagen (8,16 milioane unităţi) şi alianţa franco-japoneză Renault-Nissan (8,03 milioane unităţi, dacă sunt incluse şi livrările AvtoVaz, la care Renault deţine 25% din acţiuni).

Toyota nu a publicat estimări referitoare la vânzările grupului în 2012, dar anticipează că va comercializa 8,58 milioane de vehicule sub mărcile Toyota şi Lexus, în creştere cu 21% comparativ cu 7,1 milioane unităţi anul trecut.

Grupul japonez a majorat cu 100.000 de unităţi estimările de vânzări publicate la sfârşitul lunii decembrie.

Incluzând şi vânzările Hino şi Daihatsu, livările totale ale Toyota ar putea depăşi în acest an 10 milioane de vehicule, ceea ce ar fi o premieră mondială pentru un singur grup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO