Business Internaţional

Trei mari banci centrale isi vor schimba sefii. Cum vor actiona noii lideri?

08.01.2003, 00:00 12

Trei dintre cele mai puternice banci centrale din lume  - Banca Centrala Europeana, Banca Japoniei si Banca Angliei - vor numi noi guvernatori pana in luna august a acestui an, iar Rezervele Federale americane (Fed) vor cauta un inlocuitor pentru Alan Greenspan anul viitor, manevra ce ar putea rezulta in scaderea vigilentei asupra controlului inflatiei in favoarea sprijinirii cresterii economice, cred analistii si investitorii.
Din iulie, Jean-Claude Trichet ar putea ajunge la conducerea BCE, daca va fi gasit nevinovat in procesul legat de fraude contabile care a inceput saptamana aceasta. Masaru Hayami va parasi Banca Japoniei in martie, iar in iulie Mervyn King il va inlocui pe Sir Edward George in functia de guvernator al Bancii Angliei. Conform datelor furnizate de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCDE), economiile Statelor Unite, Uniunii Europene si Japoniei vor creste cu mai putin de 3% anul acesta. Comparativ cu inflatia anilor 1970, de 10%, rata actuala de crestere a preturilor este una modesta, astfel incat analistii estimeaza o reorientare a eforturilor guvernatorilor catre ratele dobanzilor de referinta.
"Probabil ca noii guvernatori nu se vor grabi sa ridice nivelul dobanzilor, si se vor multumi contempland redresarea economica", spune John Llewellyn, economist sef global in cadrul firmei de consultanta Lehman Brothers, si fost economist-sef al OCDE. "Daca se va observa revenirea inflatiei la un nivel modest, acest fenomen va fi perceput ca unul pozitiv".
In prezent rata de refinantare pe piata americana a fost stabilita de Fed la nivelul minim din ultimele patru decenii, de 1,25%, iar ratele de referinta europene sunt de 4% pentru Marea Britanie si de 2,75% pentru Uniunea Europeana. In Japonia dobanzile se situeaza la 0,15%.

"Mai scumpi"
Guvernul japonez ar putea opta pentru o politica de tintire a inflatiei, spun economistii, pompand bani in economie pana cand preturile incep sa creasca in proportia dorita. Nobuyuki Nakahara, fost membru al consiliului de administratie al Bancii Japoniei, care este un suporter convins al unor asemenea masuri, poate fi unul dintre candidati, spun zvonurile din cercurile politice si economice.
Guvernatorul Hayami a adoptat o politica deflationista si se asteapta ca succesorul sau sa promoveze o atitudine expansionista, axata pe deprecierea yenului.
Viitorul guvernator englez, Mervyn King, in prezent vice-guvernator, este familiar cu politicile monetarre bazate pe tintirea inflatiei. Fost economist sef al bancii centrale engleze a fost primul care a stabilit un obiectiv pentru nivelul inflatiei in Marea Britanie, in 1992, tinta care se afla acum la 2,5%.
O data cu investirea in functie, King va mai trebui sa supravegheze cu atentie situatia pietei imobiliare, care in prezent creste cu 30% pe an, ritm nesustenabil, in opinia sa.

Dupa Duisenberg
In iulie, Wim Duisenberg, olandezul care s-a aflat la conducerea BCE din 1998, isi va termina mandatul. Una dintre criticile cele mai frecvente care i s-au adus a fost aceea ca s-a concentrat prea mult pe pastrarea inflatiei in apropierea pragului de 2%, in loc sa stimuleze cresterea economica.
Cel mai probabil succesor al lui Duisenberg este francezul Jean-Claude Trichet, care in prezent este acuzat de fraude contabile, iar procesul sau se va incheia pe 12 februarie. Chiar daca va fi gasit nevinovat, acest proces va intarzia preluarea sefiei BCE, insa actualul presedinte, Wim Duisenberg, a declarat ca va ramane in functie pana la numirea succesorului sau.
Printre principalele atributii ale acestuia se vor numara, in opinia expertilor, redefinirea obiectivului de stabilitate a preturilor, abandonarea indicatorului de masa monetara M3 (disponibilitati in circulatie si depozite pe termen scurt) din pozitia de temelie a politicii monetare comune si evitarea pragului de inflatie zero si alunecarea in deflatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO