Business Internaţional

Trei ţări care se confruntă cu probleme majore după ieftinirea petrolului

Trei ţări care se confruntă cu probleme majore după...

Autor: Oana Stupinean

25.10.2014, 14:15 962

Preţul scăzut al petrolului din ultima perioadă a cauzat motive de îngrijorare pentru ţările care se bazează pe export, însă oferă economiei mondiale un stimul de 1.100 miliarde de dolari, prin reducerea costurilor carburanţilor şi altor mărfuri, scrie Business Insider.

Preţul de 87 de dolari pe baril va crea provocări pentru mai mulţi producători, precum ţările membre Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), dar, în special, pentru Venezuela, Rusia şi Arabia Saudită, ţări obişnuite să impună preţuri ridicate.

Venezuela ar avea nevoie de o dublare a preţului petrolului pentru echilibrarea bugetului.

În cazul în care preţurile vor rămâne la aceste valori, aceste ţări vor fi forţate să se împrumute pentru a-şi acoperi deficitul bugetar. Rusia şi Venezuela vor fi afectate grav de finanţarea importurilor ,ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare pentru guverne.

Provocarea cu care se confruntă OPEC este că nu va mai putea controla preţurile, cum o făcea până mai recent pentru a evita aceste probleme.

Mai întâi, membrii OPEC ar fi fost de accord cu scăderea producţiei de petrol dacă scăderea preţurilor ar fi reprezentat o ameninţare. Însă, acest lucru s-ar putea schimba datorită boom-ului de şist din SUA, care a crescut semnificativ aprovizionarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO