Business Internaţional

Trezoreria americana respinge raportul comisiei Meltzer

12.06.2000, 00:00 19



Aplicarea propunerilor Comisiei Meltzer a Congresului SUA de restrangere radicala a rolurilor Fondului Monetar International si Bancii Mondiale ar afecta interesele americane, reducand in acelasi timp capacitatea celor doi creditori globali de a reactiona la aparitia unor crize financiare, se arata intr-un raport al Trezoreriei SUA, preluat de Reuters.

Intr-un amplu raspuns la recomandarile Comisiei conduse de economistul conservator Allan Meltzer, Departamentul Trezoreriei afirma ca nu este de acord cu "prescriptiile de reformare radicala a celor doua institutii, a caror aplicare ar conduce la diminuarea drastica a numarului tarilor eligibile pentru a beneficia de ajutor financiar international".

In opinia ofcialilor Trezoreriei, recomandarile Comisiei Meltzer ar afecta in mod substantial interesele strategice economice si nationale ale Statelor Unite, prin reducerea dramatica a capacitatii FMI de a reactiona eficient pentru gestionarea eventualelor crize economice.

Raportul Meltzer, dat publicitatii in luna martie, sustine necesitatea modificarii fundamentale a reglementarilor pe baza carora FMI acorda asistenta financiara si a limitarii competentelor Bancii Mondiale la creditarea tarilor sarace care nu pot atrage imprumuturi de la institutiile private.

Rolul FMI ar trebui sa se limiteze la acordarea unor credite pe termen scurt la o dobanda "penalizatoare", mai ridicata decat cea pe care tarile cu probleme ar fi putut sa o obtina pe pietele financiare cu o saptamana inainte de intrarea in criza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO