Business Internaţional

Trichet: Bancile centrale trebuie sa continue inasprirea politicilor monetare

12.09.2006, 17:56 15

Factorii care ameninta stabilitatea economica au ramas scumpirea materiilor prime, dezechilibrele comerciale la nivel global si "fantoma protectionismului".
In cadrul intalnirii de ieri, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, si omologii lui din cele 11 state care formeaza G10 au cazut de comun acord ca perspectivele de dezvoltare economica sunt mai mult decat favorabile, pericolul unei inflatii peste limita de siguranta ramanand in continuare foarte mare, scrie Bloomberg.
"Avem sentimentul ca economia globala va continua sa creasca intr-un ritm bun. Este de asteptat ca evolutia ei pe viitor sa fie una buna. In acelasi timp, as preciza ca anumite elemente de nesiguranta si-au marit intensitatea", a declarat presedintele BCE.
"Daca ar fi sa descriu sentimentul general, as spune ca putem vorbi de o crestere economica robusta intr-un univers de incertitudini care se amplifica", a adaugat el.
Intalnirile reprezentatilor statelor membre G10 (SUA, Marea Britanie, Belgia, Italia, Canada, Franta, Japonia, Elvetia, Olanda, Suedia si Germania) au loc o data la doua luni si sunt tinute sub auspiciile Bancii Internationale a Reglementelor.
BCE a semnalat deja ca urmeaza sa opereze o noua majorare a dobanzii de politica monetara, continuand seria de patru aprecieri din decembrie 2005 pana in prezent. In acest moment dobanda de baza pentru zona euro este de 3%. Acum doua luni Banca Japoniei a pus capat unei politici de sase ani de mentinere a costurilor la imprumut aproape de zero, masura menita sa inverseze fenomenul deflatiei.
Banca centrala a Chinei a marit si ea de doua ori in acest an rata dobanzii de baza, pana la 6,12%, pentru a limita impactul presiunilor inflationiste si a asigura o crestere economica sustenabila.
"Economia chineza sufera in continuare de un surplus de lichiditati", a declarat guvernatorul bancii chineze, Zhou Xiaochuan. "Vom steriliza o parte din aceste lichiditati", a adaugat el.
"Oficialii bancilor centrale vor fi optimisti in privinta cresterii economice pentru ca ei vor sa continue aprecierea dobanzilor de baza", declarase inainte de inceputul conferintei Joerg Kraemer, economist-sef la Commerzbank, Frankfurt. "Ei nu vor putea trece cu vederea riscurile, dar le vor mentiona in contextul unei cresteri economice robuste. Ei trebuie sa declare ceva care sa le argumenteze intentiile", a adaugat el.
"Nu este momentul potrivit pentru autolinistire. Probabil ca am imbunatatit rezistenta sistemului, dar avem in continuare de-a face cu riscuri si incertitudini", a declarat presedintele BCE.
Printre principalele riscuri care planeaza asupra economiei globale, Trichet a readus in discutie problema preturilor in crestere la petrol si materii prime si aprecierea dezechilibrelor comerciale la nivel global. El a adaugat ca un factor de risc pentru orice oficial al unei banci centrale, de care nu s-a prea tinut cont pana acum, este "fantoma protectionismului".
Fondul Monetar International (FMI) va ajusta pozitiv previziunea de crestere globala pentru 2006, de la 4,9% la 5,1%, in mare parte datorita expansiunii economice peste asteptari inregistrata pana acum de China. Anul acesta ar putea deveni astfel al patrulea an consecutiv de crestere economica peste pragul de patru procente, reprezentand cea mai buna performanta de dupa 1973.
Unii economisti considera ca pentru a asigura evolutia in limite sigure a inflatiei in 2007, guvernatorii bancilor centrale vor fi nevoiti sa continue inasprirea politicii monetare. Printre principalele motive in favoarea aprecierii dobanzilor de baza se numara dublarea pretului la petrol in ultimii doi ani si cererile salariale din ce in ce mai mari din partea angajatilor. In iulie, inflatia in zona euro a fost de 2,4%, BCE anuntand ca se asteapta ca limita de siguranta de doua procente sa fie depasita si anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO