Business Internaţional

Trichet se tine tare pe pozitii si nu reduce dobanzile

24.01.2008, 17:16 14

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a declarat ca ramane in continuare dedicat luptei contra inflatiei, chiar daca bursele europene au scazut dramatic saptamana aceasta si banca centrala a Statelor Unite a redus in regim de urgenta dobanda cu 0,75%, pana la 3,5%, scrie Bloomberg.
"In mod particular, in perioade cu turbulente si corectii pe piete, este de datoria bancii centrale sa mentina sub control inflatia pentru a evita cresterea volatilitatii", a spus Trichet.
Diferenta in crestere de rate dintre Statele Unite si Europa ar putea genera o apreciere a monedei europene, inrautatind perspectivele unei economii care da deja semne de incetinire.
Din ce in ce mai multi investitori conteaza pe decizii de reducere a ratelor dobanzii din partea celor doua banci principale ale Europei, BCE si Banca Angliei, fapt indicat de tranzactiile cu contracte futures pe rata dobanzii. In prezent, rata de referinta a BCE se situeaza la 4%, in timp ce rata Bancii Angliei, de 5,5%, este cea mai ridicata din randul G7.
Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei, a declarat ca inflatia ar putea atinge cel mai rapid ritm de crestere din cel putin un deceniu in acest an, semn ca strategii au spatiu limitat de manevra in ceea ce priveste reducerea ratelor. "Euro ar putea creste pana la un nivel la care as fi nevoit sa scriu o scrisoare deschisa cu explicatii destinata ministrului de finante", a declarat King.
Euro, care atinsese un nivel record de 1,4967 dolari pe 23 ianuarie, a avansat cu 1,1%, pana la 1,4613 dolari in urma anuntului Fed privitor la reducerea dobanzii. Lira sterlina a avansat cu 0,9%, pana la 1,9611 dolari.
"In cazul in care situatia va continua sa se inrautateasca, Banca Centrala Europeana va fi obligata sa actioneze", este de parere Ken Wattret, economist in cadrul BNP Paribas din Londra.
Inflatia europeana, situata la cel mai inalt nivel din 6 ani, de 3,1%, limiteaza spatiul de manevra al strategilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels