Business Internaţional

Trimestru bun pentru marile companii; profit record la Citigroup

22.10.2003, 00:00 8

Cel mai puternic grup financiar din lume, Citigroup a anuntat saptamana aceasta ca profitul sau pentru al treilea trimestru al anului a crescut cu 20%, la nivelul record de 4,7 miliarde dolari, deoarece ameliorarea calitatii creditelor acordate a compensat dificultatile din Japonia si Argentina.
Raportul a continut de aceasta data mai mult decat obisnuita "vorbaraie", cum o numea fostul director executiv Sandy Weill, acum presedinte al grupului. Pe ansamblu, impresia generala a fost ca Citigroup, ca si celelalte mari companii cu raportari pozitive, a fost ajutat de relansarea economiei, mai ales in Statele Unite.
Profitul net de 4,7 miliarde dolari a crescut cu 20% fata de nivelul anului trecut, cand rezultatele grupului includeau profiturile realizate de Travelers Property Casualty, care intre timp a fost vanduta. profiturile din operatiuni continue au crescut cu 27%. Totusi, comisioanele din consultanta pe domeniul de fuziuni si achizitii au scazut cu 30% in aceasta perioada, iar rezulatele diviziei de investment banking au fost de asemenea slabe.
Veniturile au atins un alt record, de 19,4 miliarde dolari, in crestere cu 10%, reflectand cresterea sectorului de servicii bancare de retail, a asigurarilor de viata, private banking, si a investitiilor in proprietati. Ameliorarea calitatii creditelor a permis grupului sa reduca provizioanele constituite pentru pierderi potentiale din credite cu 40%, la 1,61 miliarde dolari, de la 2,69 miliarde dolari, cu un an in urma.
Rezultatele Citigroup se inscriu intr-o tendinta a marilor companii americane de a raporta rezultate financiare in crestere, superioare de cele mai multe ori estimarilor analistilor de pe Wall Street. Grupul 3M, care produce o mare diversitate de produse, de la banda de scotch la conductori optici, a inregistrat rezultate peste asteptari, mai mari cu 22%, pe seama cresterii vanzarilor si a deprecierii dolarului. Conform datelor analizate de compania de research Thomson First Call, profitul total al celor 163 de companii aflate in compozitia indicelui bursier Standard & Poor's 500, depaseste cu 7,4% estimarile analistilor.
Dincolo de anunturile optimiste, investitorii vor insa sa vada ca banii cu care se lauda companiile provin din cresterea vanzarilor, nu din reducerea costurilor prin concedieri sau alte masuri menite sa creasca fortat profitul. "Investitorii spun: ok, ai obtinut profitul asteptat, dar asta se datoreaza dolarului, sau concedierilor? Si ce se intampla cu cresterea veniturilor?", semnaleaza Richard Nash, responsabil cu strategia de piata la Victory Capital Management. Reactiile bursei sunt impartite, actiunile Citigroup inregistrand o scadere usoara, iar cele ale grupului Texas Instruments au crescut cu 7,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO