• Leu / EUR4.7748
  • Leu / GBP5.7369
  • Leu / USD4.4026
Business Internaţional

Trump ia la rost cele mai mari economii ale Europei

Trump ia la rost cele mai mari economii ale Europei

Donald Trump

Autor: Catalina Apostoiu

12.07.2019, 00:05 445
Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să se pregătească pentru tarife americane pe mai multe fronturi în lunile ce vor veni, a avertizat un oficial german cu numai câteva ore înainte ca Washingtonul să lanseze o anchetă privitoare la taxa digitală propusă în Franţa, scrie Reuters.

Peter Beyer, coordonator transatlantic al Germaniei, a de­clarat că deşi există interes continuu din partea SUA într-un dialog cu Europa, administraţia Trump pare decisă să im­pu­nă tarife legate de disputele privitoare la subvenţiile pentru apa­rate de zbor, gazoductul Nord Stream 2 şi impor­turile de autovehicule europene.

Oficialii europeni au declarat că se tem că Trump îşi va în­toarce acum atenţia asupra Europei după ce a încheiat un armistiţiu în bătălia comercială cu China.

Trump a cerut o anchetă pentru a determina dacă taxa de 3% propusă de Franşa pe veniturile locale ale marilor com­pa­nii de internet ţinteşte în mod nedrept anumite companii americane. Mişcarea vine într-o perioadă dificilă pentru Uniune, cu leadership-ul în tranziţie şi deja zdruncinată de ameninţarea lui Trump de a impune tarife de 25% pe exporturile auto, scrie Bloomberg.

Franţa a ripostat declarând că taxa digitală respectă re­gle­men­tările internaţionale şi că nu va accepta recurgerea la instru­mente comerciale în încercarea de a o convinge să renunţe la aceasta.

Ministrul german de finanţe Peter Altmaier a declarat recent că Washingtonul şi Bruxellesul ar putea ajunge la un acord comercial cu privire la produsele industriale până la sfârşitul anului dacă va exista suficientă voinţă politică în acest sens, potrivit Reuters.

Beyer a avertizat că tarifele auto ar putea veni la mijlocul lunii noiembrie, având în vedere faptul că Washingtonul îşi pierde răbdarea cu UE, cât şi refuzul blocului de a include agricultura în discuşiile comerciale generale.

Acesta a mai declarat că guvernul american pare interesat să rezolve disputele dintre SUA şi UE cu privire la subvenţiile din sectorul aerian, dar este posibil ca acesta să nu se abţină de la a impune tarife între timp.

Companiile europene ar putea de asemenea suferi sancţiuni chiar în august sau septembrie legat de obiecţiile referitoare la proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Recent, Trump a intrat în conflict şi cu Marea Britanie, conflict care a dus la demisia ambasadorului britanic în SUA, Kim Darroch. Acesta a demisionat după publicarea unei serii de telegrame diplomatice secrete care a dezvăluit că acesta a transmis Downing Street că administraţia Trump este „ineptă“, potrivit CNN.

Demisia a venit după ce Trump a anunţat că Casa Albă îşi întrerupe relaţiile cu Darroch.

CUM VEDEȚI ZIARUL FINANCIAR PESTE 21 DE ANI?

TOTUL PENTRU BUSINESS. TOTUL ESTE BUSINESS

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7748
Diferență: 0,1132
Ieri: 4.7694
Azi: 4.4026
Diferență: 0,0591
Ieri: 4.4000
Azi: 5.7369
Diferență: 0,1257
Ieri: 5.7297
Azi: 4.4844
Diferență: 0,0089
Ieri: 4.4840