Business Internaţional

Turcia a devenit noul paradis pentru companiile germane

Autor: Ioana Nita

09.08.2012, 00:09 1333

Mai multe companii din Germania, cea mai mare economie europeană, inten­ţionează să îşi extindă afacerile în Turcia pentru a profita de creşterile spec­taculoase înregistrate pe pieţele din această ţară.

Din 30.000 companii străine cu operaţiuni în Turcia, aproximativ 5.000 sunt germane, potrivit Camerei de Comerţ din Istanbul.

Creşterea constantă a economiei turceşti atrage atenţia companiilor germane şi a turcilor născuţi în Germania care caută un loc de muncă în contextul în care Europa nu reuşeşte să iasă din criza datoriilor, scrie Hurriyet.

Produsul Intern Brut (PIB) al Turciei a crescut în medie cu 5,4% pe an în ultima decadă, iar datoria publică s-a redus sub 40% din PIB, nivel mult mai scăzut decât cele din majoritatea ţărilor din zona euro. Totodată, guvernul a reuşit să readucă sub control inflaţia, după ce în ultimii ani preţurile au crescut accelerat.

"Creşterea lentă a economiilor din Europa va aduce investiţii străine directe în Turcia, această ţără devenind astfel o parte indispensabilă a strategiilor pe termen lung ale firmelor europene", a spus un analist de la Roland Berger.

Domeniile în care există o cerere puternică şi care prezintă interes pentru companiile din Germania sunt infrastructura, sectorul energetic, auto şi cel financiar. Anul trecut numărul firmelor germane înfiinţate în Turcia a crescut cu 14%, la 534.

Printre acestea se numără şi Tedrive Steering, o companie care produce sisteme de direcţie şi componente pentru industria auto. Firma a ales ca locaţie Turcia pentru prima uzină a sa din afara Germaniei. Piaţa auto "creşte rapid" în Turcia, iar "tehnologia germană se bucură de o reputaţie excelentă aici", a afirmat Thomas Bruese, directorul executiv al companiei.

"Multe dintre companiile germane au fost prezente pe piaţa din Turcia de mai mult timp, însă noi subsidiare, agenţii şi parteneriate se înregistrează în prezent la Camera de Comerţ", a menţionat Ralph Jaeger, vicepre­şedintele Camerei de Comerţ şi director financiar la compania germană de utilităţi RWE.

RWE, cel de-al doilea furnizor de energie din Germania, investeşte 500 milioane euro în construcţia unei centrale electrice pe gaze în oraşul Denizli din sudul ţării care va furniza electricitate pentru 3,5 milioane de gospodării.

Centrala va fi finalizată şi pusă în funcţiune la sfârşitul acestui an.

Germania este principalul partener comercial al Turciei, 10,3% din exporturile turceşti având ca destinaţie piaţa germană. În ceea ce priveşte importurile din Germania, acestea reprezintă 9,5% din importurile totale ale Turciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO