Business Internaţional

Turcia investeşte miliarde de dolari în proiecte grandioase

Turcia investeşte miliarde de dolari în proiecte grandioase

Cu o economie emergentă, Turcia îşi modernizează infrastructura

Autor: Livadariu Andreea

01.05.2011, 23:30 775

În plin avânt economic, Turcia investeşte peste 20 de miliardede dolari (13,6 miliarde de euro) în ample proiecte prin careurmăreşte să fluidizeze transporturile comerciale maritime şi sămodernizeze infrastructura de locuinţe, astfel încât ultimul astfelde proiect anunţat de primul ministru Recep Tayyip Erdogan,"Canalul Istanbul", va străbate oraşul Istanbul şi va lega MareaNeagră de Marea Marmara, scrie Bloomberg.

Primul-ministru turc a anunţat că noul canal va avea până la 50 dekilometri lungime, 150 de metri lărgime şi 25 de metri adâncime şiva transforma oraşul Istanbul în "două peninsule şi o insulă". DeşiErdogan a refuzat să spună cât va costa construirea canalului,primarul oraşului Istanbul Kadir Topbas a estimat costurile lapeste 10 miliarde de dolari (6,8 mld. euro).

Turcia a anunţat şi alte proiecte ambiţioase de construire a douăpoduri, unul peste strâmtoarea Bosfor şi unul peste Golful Izmit dela Marea Marmara, ale căror costuri se ridică la 12 miliarde dedolari (8,1 miliarde de euro).

"Canalul Istanbul" urmează să fie pus la punct în următorii doiani, scopul noii construcţii fiind devierea transporturilorcomerciale dinspre canalul Bosfor către noul canal, a căruicapacitate de transport se aşteaptă să fie de 160 de vase zilnic(incluzând tancurile transportatoare de petrol).

În anul 2009 au fost transportaţi prin canalul Bosfor aproape 2,9milioane de barili de petrol pe zi, în scădere faţă de anul 2004,când au fost transportaţi 3,4 milioane de barili. Diferenţa dintrestrâmtoarea Bosfor şi noul canal este că acesta din urmă va permiteaccesul unor vase petroliere cu capacitate mai mare decât înprezent, astfel încât cantitatea totală de petrol care va intra înMarea Nea­gră s-ar putea dubla.

"Canalul va elimina blocajele din porturi şi va reduce timpul detranzit, însă industria trebuie să se adapteze la dinamicatransporturilor", este de părere Luis Mateus, analist la RiverlakeShipping din Geneva. Erdogan a mai anunţat construirea unor noipoduri şi autostrăzi deasupra canalului Istanbul, înconjurate denoi hoteluri şi clădiri de apartamente. "Turcia merită un proiectnebunesc şi magnific până în 2023", a spus primul-ministru alTurciei cu referire la anul în care Turcia va sărbători 100 de anide la transformarea ţării în republică.

Economia Turciei a crescut cu 8,9% în 2010, valoare apropiată decreşterea înregistrată de China, ţara cu cel mai mare ritm decreştere din lume şi al cărei produs intern brut (PIB) a crescut cu10,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO