Business Internaţional

UBS, cea mai mare banca din Europa, raporteaza profituri record

02.11.2005, 18:39 9

UBS a anuntat ca profitul pentru cel de-al treilea trimestru a crescut cu 71%, pana la un nivel record, mai ales datorita comisioanelor mai mari din activitatea de investitii si din gestionarea averilor celor bogati, scrie Bloomberg.

Conform declaratiilor oficialilor bancii UBS, venitul net a crescut la 1,79 miliarde de euro de la cele 1,05 miliarde de euro inregistrate in aceeasi perioada a anulul anterior. Profitul realizat este peste nivelul mediu previzionat de analisti (1,53 miliarde de euro).

Atat UBS, cat si competitorii acestuia, Deutsche Bank si Merrill Lynch, au beneficiat de pe urma dinamicii pietelor de capital, care, la randul ei, a incurajat tranzactionarea de actiuni si cresterea profiturilor. Venitul din activitatile derulate de UBS pe pietele de capital a crescut cu 67% fata de anul trecut. O crestere a fondurilor clientilor a dus de asemenea la majorarea castigurilor realizate de subsidiara UBS care se ocupa cu gestiunea portofoliilor individuale.

"Parca ar fi o masina de facut bani", a declarat Dieter Buchhloz, manager de fonduri la BNP Paribas Private Bank in ZŸrich. Potrivit aceluiasi manager, faptul ca banca se orienteaza atat spre gestiune de por-tofolii, cat si spre activitatea de investitii, conduce la rezultate pozitive.

Actiunile UBS s-au apreciat cu 1,75 euro, adica 2,5%. Cursul la care se tranzactioneaza acestea este de 72,59 euro.

Astfel, capitalizarea bursiera a UBS este de 78,92 miliarde de euro, capitalizare ce plaseaza banca pe locul sase in clasamentul mondial al institutiilor financiare. Actiunile au crescut in pret cu 18% de la inceputul acestui an, crestere ce depaseste majorarea de 13% inregistrata de indicele Bloomberg ce cuprinde 78 de banci europene si societati de servicii financiare.

Potrivit companiei formate prin fuziunea din 1998 a Union Bank of Switzerland si Swiss Bank Corp, profitul brut aferent activitatilor de investitii a crescut cu 95% la 900 milioane de euro. UBS este cel mai mare manager de active din lume; afacerile derulate depaseau la sfarsitul lunii septembrie 1,73 miliarde de euro.

"Este anormal ca rezultatele aferente celui de-al treilea trimestru sa fie atat de bune", a declarat Clive Standish, director financiar la UBS. "Dar oportunitatile oferite de piata au fost nenumarate. Insa aceleasi piete nu mai prezinta o dinamica la fel de puternica de la sfarsitul lui septembrie".

Si concurentii au avut parte de rezultate bune. Deutsche Bank, cu sediul in Frankfurt, a anuntat ca profitul a crescut cu 46%, iar castigurile au fost realizate cu preponderenta din tranzactiile derulate. De asemenea, Goldman Sachs, Lehman Brothers si Merrill Lynch au raportat niveluri record ale profiturilor pentru trimestrul III.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO