Business Internaţional

Ucraina avansează posibilitatea de a invita Rusia la summitul de pace

Ucraina avansează posibilitatea de a invita Rusia la...

Autor: Laura Buciu

25.02.2024, 16:14 54

Ucraina şi partenerii săi străini ar putea invita Rusia la un viitor summit de pace pentru a discuta despre încetarea invaziei care durează de doi ani, în condiţiile Kievului, a declarat duminică un oficial ucrainean de rang înalt, citat de Reuters.

Elveţia va găzdui un summit pentru a discuta o viziune de pace a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care ar putea fi înmânată Rusiei în timpul unei a doua întâlniri la o dată ulterioară, a declarat Andriy Yermak, şeful de cabinet al lui Zelenski.

„Poate exista o situaţie în care să invităm împreună reprezentanţi ai Federaţiei Ruse, în care să li se prezinte planul în cazul în care oricine va reprezenta ţara agresoare la acel moment va dori să pună cu adevărat capăt acestui război şi să se întoarcă la o pace dreaptă”, a declarat el în timpul unei conferinţe televizate la Kiev.

Zelenski şi-a anunţat prima dată formula de pace la un summit al Grupului celor 20 de economii majore din 2022, care a avut loc în noiembrie 2022. Aceasta prevede restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi o retragere totală a trupelor ruseşti.

Kievul a susţinut că nu va discuta cu Moscova până când toate trupele ruseşti nu vor părăsi teritoriul ucrainean.

Kremlinul a declarat că nu există nicio bază actuală pentru discuţii de pace între Rusia şi Ucraina şi că planul de pace al Kievului este absurd, deoarece exclude Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24