Business Internaţional

Ucraina simte gustul cresterii economice

12.07.2000, 00:00 13



Ucraina a anuntat la inceputul acestei saptamani ca pentru prima oara de la caderea Uniunii Sovietice economia tarii a crescut un semestru intreg - fapt caracterizat de premierul Viktor Iuscenko ca fiind o dovada a disciplinei bugetare din partea noului guvern.

"Este pentru prima oara in noua ani cand Ucraina inregistreaza o crestere a produsului intern brut (PIB)", a declarat Iuscenko.

In primele sase luni ale anului, PIB-ul economiei ucrainene a crescut cu o rata anuala de aprope cinci procente pe luna, in timp ce productia indistriala s-a majorat cu 10 procente incepand cu luna februarie, a spus premierul ucrainean, adaugand ca "rezultatele bune din prima jumatate a acestui an pot constitui o baza solida pentru a doua jumatate a anului si pentru 2001". Actualul premier al Ucrainei a fost numit de Parlament in luna decembrie a anului trecut.

Iuscenko a mai spus ca adoptarea unei politici bugetare transparente reprezinta cea mai importanta reusita a guvernului pentru acest an. Guvernul ucrainean a devenit mult mai strict fata de contractele de barter, de modalitatile prin care se incerca evitarea platii impozitelor precum si fata de alte privilegii care ar fi condus la diminuarea incasarilor bugetare. Veniturile bugetare au depasit cu trei procente nivelul tinta fixat pentru primele cinci luni ale anului, totalizand 2,12 miliarde de dolari.

Yuscheno a mai spus ca este nevoie de colaborarea dintre Parlament, guvern si presedinte pentru a introduce reformele in sectorul energetic, fiscal si in privatizare, cu efecte dureroase asupra populatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO