Business Internaţional

Ucraina vrea să restricţioneze intrările de „bani fierbinţi“

Autor: Cristina Roşca

10.10.2010, 23:15 25

Ucraina analizează posibilitateaintroducerii unor controale asupra intrărilor de capital pentru apreveni o situaţie în care investiţiile pe termen scurt alimenteazăvolatilitatea monedei naţionale, grivna, potrivit vice-premieruluiSerhiy Tigipko, scrie Bloomberg.

"Sunt sigur că este necesară monitorizarea atentă acapitalurilor periculoase, supranumite şi «fierbinţi» care intră pepiaţa din Ucraina", a spus Tigipko, 50 de ani. "Dacă observă uninflux masiv de investiţii pe termen scurt, atunci va fi necesar sărestricţionăm aceste fluxuri. Nu este dificil să facem asta."

State precum Brazilia sau Coreea de Sud încearcă să împiedicespeculatorii să îşi pună amprenta de o manieră negativă asupramonedelor lor naţionale, în condiţiile în care strategiiavertizează că există posibilitatea izbucnirii unui "războivalutar" menit să ajute exporturile. Pentru acest lucru suntnecesare monede slabe.

La începutul lunii octombrie Brazilia a dublat taxa impusăasupra achiziţiilor de instrumente cu venit fix realizate destrăini, până la un nivel de 4%, pentru a pune capăt unei perioadede două săptămâni când realul, moneda naţională, a atins un nivelmaxim pentru ultimii doi ani faţă de dolar. Reprezentanţii băncilorcentrale din Columbia şi Costa Rica au iniţiat luna trecută o seriede programe pentru achiziţia de dolari. În acest sens ei încearcăsă deprecieze propriile monede.

"Adoptăm o decizie legislativă în vederea limitării sauimpunerii unor anumite reguli în privinţa retragerii de fonduri dinUcraina, dacă investitorii s-au aflat în ţara noastră pentru maipuţin de un an", a spus Tigipko. "Multe alte state fac asta, şicred că nu va fi dificil să introducem o astfel de lege într-untimp relativ scurt."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO