Business Internaţional

UE a aprobat aderarea Greciei la moneda unica

20.06.2000, 00:00 294



Liderii politici ai tarilor membre ale Uniunii Europene au aprobat ieri aderarea Greciei la moneda unica europeana incepand de la 1 ianuarie 2001, numarul economiilor din Uniunea Monetara ajungand astfel la douasprezece. Ministrii de Finante din UE au stabilit rata de conversie a drahmei la nivelul de 340,75 euro.

"Acceptarea candidaturii Greciei repezenta o simpla formalitate", a declarat un oficial citat de Reuters, precizand ca decizia celor 15 a avut la baza recomandarea Comisiei Europene.

Hotararea UE este privita la Atena ca pe o victorie a guvernului socialist condus de premierul Costas Simitis, care a depus eforturi considerabile pentru a reusi sa controleze inflatia cronica si deficitele bugetare care pareau sa tina Grecia departe de indeplinirea criteriilor de aderare la euro.

In 1999, Grecia a reusit sa-si restranga deficitul bugetar la numai 1,6% din PIB, cu mult sub cota de referinta de 3% stabilita prin criteriile de convergenta.

Inflatia ramane insa una dintre principalele probleme ale Greciei in perspectiva intrarii in zona euro, avand in vedere ca, in ciuda unor masuri ferme de politica monetara rata inflatiei a urcat in martie la 2,8%, fata de 2,1% in februarie, avand in continuare o tendinta de crestere.

Expertii Bancii Centrale Europene au avertizat Guvernul elen in legatura cu mentinerea unei politici bugetare riguroase, prin care sa poata fi controlate presiunile inflationiste rezultate din relaxarea conditiilor monetare ca urmare a adoptarii monedei unice europene.

Grecia a fost singura tara dornica sa devina membra fondatoare a Uniunii Monetare, nefiind insa eligibila din cauza performantelor economice necorespunzatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO