Business Internaţional

UE a îngheţat fonduri de 890 mil. euro alocaţi Poloniei pentru infrastructură din cauza suspiciunilor de fraudă

UE a îngheţat fonduri de 890 mil. euro alocaţi...

Autor: Radu Bostan

30.01.2013, 18:08 181

Comisia Europeană a îngheţat fonduri de 890 milioane de euro destinate reabilitării şoselelor poloneze, din cauza suspiciunilor că mai multe firme de construcţii s-au înţeles în vederea fixării preţurilor din ofertele pentru contracte de infrastructură.

"Comisia a întrerupt plăţile până când situaţia este rezolvată şi se determină gravitatea problemei," a declarat o reprezentantă a executivului european, citată de Thomson Reuters. "Sperăm ca plăţile să fie reluate cât mai curând posibil", a mai spus ea.

Viceministrul polonez pentru dezvoltare regională, Adam Zdzieblo, a calificat însă decizia UE ca fiind "complet de neînţeles" şi bazată pe presupuneri îndoielnice. Oficialii polonezi au susţinut că fac tot posibilul pentru a scoate la iveală frauda. Până în prezent, 11 persoane au fost acuzate în acest caz, printre care se numără manageri din firmele de construcţii şi un fost director din compania naţională de drumuri.

Polonia este cel mai mare beneficiar de fonduri europene, multe dintre ele fiind folosite pentru a moderniza infrastructura lăsată de fostul regim comunist. Ţara este des prezentată ca o poveste de succes în ceea ce priveşte utilizarea corespunzătoare a fondurilor UE. Rolul important jucat de construcţii în creşterea economică a Poloniei s-a văzut mai ales în perioada anterioară campionatului UEFA 2012, găzduit în parteneriat cu Ucraina, când proiectele de infrastructură şi stadioane erau aprobate pe bandă rulantă. De atunci, banii pentru proiecte mari de drumuri au curs mai încet. Zeci de firme de construcţii au intrat în faliment şi multe au efectuat concedieri masive.

Comisia Europeană mai investighează separat şi modul în care compania de drumuri a licitat contracte de construcţii finanţate parţial din bani UE. Ancheta a fost lansată după ce unii contractori străini au acuzat compania de stat că le datorează milioane de euro pentru tronsoane construite dar neplătite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO