Business Internaţional

Ultimul editorial al sefului bancii Poloniei: Sa nu ne grabim cu euro

13.04.2010, 23:07 22

In ultimul editorial publicat de cotidianul britanic FinancialTimes cu acordul sotiei sale, presedintele bancii nationale aPoloniei, care a murit in accidentul aviatic de la Smolesk, Rusia,afirma ca Polonia nu ar trebui sa se grabeasca sa adopte monedaeuro.

"Polonia doreste sa adere la un moment dat la zona euro.Experientele recente insa - atat problemele cu care se confruntazona euro, dar si evolutia fericita a economiei Poloniei - ne-aufacut sa ne intrebam daca este bine sa aderam rapid la un mecanismrigid al ratelor de schimb, anticamera zonei euro", explica fostulpresedinte al bancii nationale a Poloniei.

Polonia a trecut cu bine de criza, spune el. "Anul trecut, amfost singura tara din Uniunea Europeana care am anuntat crestereeconomica. Avansul de 1,7% al Produsului Intern Brut al Poloniei acontrastat cu un declin mediu de 4,2% la nivel de Uniune Europeana,si cu contractari de circa 5% in Germania, Marea Britanie siItalia."

In acest an, cand Europa a fost macinata de griji privinddatoria excesiva a Greciei, economia Poloniei este de asteptat sacreasca cu 2,7%, iar in 2011 avansul va fi chiar mai mare, de 3%,potrivit estimarilor de la Fondul Monetar International. Statul dinEuropa Centrala care pana nu de mult era un stat-problema pentruvechiul continent renaste si vine ca o poveste de succes intr-oEuropa macinata de probleme, considera Slawomir Skrzypek.

O explicatie pentru aceasta evolutie este aceea ca, nefiindmembra a zonei euro, Polonia a putut profita de flexibilitateacursului de schimb, astfel incat sa anime cresterea si sa reducadeficitul de cont curent fara a majora inflatia, completeaza el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO