Business Internaţional

Un bancher al UBS a "ascuns" 200 mil. $ din averea unui american

15.05.2008, 19:43 19

Autoritatile americane au pus sub acuzare un fost bancher al UBS pentru rolul jucat de acesta intr-o schema de evaziune fiscala ce i-a permis unui american extrem de bogat sa se foloseasca de trusturi externe pentru a evita plata taxelor legate de active in valoare de 200 de milioane de dolari, scrie International Herald Tribune.
Bancherul Bradley Birkenfeld si un co-conspirator, Mario Staggl, au fost acuzati de procurorii federali din Fort Lauderdale, Florida, de conspiratie in vederea fraudarii IRS.
Acestea sunt cele mai recente acuzatii formulate in cadrul unei anchete guvernamentale americane cu privire la UBS, gigantul bancar elvetian. Acestea indica faptul ca Departamentul de Justitie si fiscul american se concentreaza asupra cazurilor de evaziune fiscala in lupta impotriva tranzactiilor pe care autoritatile le considera prea agresive sau de-a dreptul abuzive. UBS este una dintre cele mai mari banci private si manager de fonduri pentru clienti foarte bogati din lume.
Conform acuzatiilor formulate, Birkenfeld, in varsta de 43 de ani, un american care locuieste in Elvetia, si Staggl, in varsta de 43 de ani, din Liechtenstein, au ajutat un dezvoltator de proprietati neidentificat sa ascunda active impozabile in valoare de 200 de milioane de dolari in perioada cuprinsa intre anii 2001 si 2007. Staggl a lucrat cu un trust din Liechtenstein care a luat parte la evaziune. Ambii acuzati au creat corporatii si trusturi fictive pentru a ascunde proprietarul activelor.
Cei doi sunt de asemenea acuzati ca au efectuat mai multe vizite in Statele Unite pentru a pune la cale planuri de evaziune fiscala prin care sa ascunda faptul ca clientii americani ai bancii sunt detinatorii conturilor deschise la banca elvetiana.
Saptamana trecuta, UBS a admis ca autoritatile americane au retinut temporar un senior banker in legatura cu ancheta privitoare la tranzactiile fiscale dubioase ale bancii.
Banca a recunoscut in acelasi timp ca Departamentul de Justitie si SEC, organismul de reglementare a pietei de capital din SUA, desfasoara o ancheta privitoare la declaratiile sale fiscale din perioada 2000-2007. Ancheta priveste informatii oferite de adviserii UBS din Elvetia care ar fi permis clientilor americani sa-si evite obligatiile fiscale.
UBS, care a suferit pierderi neobisnuit de mari in urma crizei subprime, coopereaza in cadrul anchetelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO