Business Internaţional

Un bărbat şi o femeie, autorii atacului armat din California, au fost ucişi de poliţie

Un bărbat şi o femeie, autorii atacului armat din...

Autor: Ioana Bojan

03.12.2015, 10:32 232

Poliţia americană a ucis doi atacatori, un bărbat şi o femeie, care au omorât 14 persoane şi au rănit alte 17 după ce au deschis focul miercuri la un centru de servicii sociale pentru persoane cu dizabilităţi din oraşul San Bernardino, în California, relatează Associated Press în pagina online.

Cel puţin doi atacatori au deschis focul în timpul unei petreceri la centrul de servicii sociale, omorând 14 persoane şi rănind grav alte 17, într-un atac de precizie, "ca şi cum ar fi fost într-o misiune", au afirmat autorităţile.

Câteva ore mai târziu, poliţia care îi urmărea pe atacatori a deschis focul asupra unui vehicul de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar un bărbat şi o femeie cu arme de asalt, pistoale şi haine de luptă au fost ucişi, a anunţat comandantul poliţiei din San Bernardino, Jarrod Burguan.

O a treia persoană care a fost văzută fugind în apropierea locului confruntării a fost reţinută, dar Burguan a precizat că nu este clar dacă avea vreo legătură cu atacul.

Acesta este cel mai grav atac armat din SUA după cel de la şcoala Sandy Hook din Newtown, Connecticut, din urmă cu trei ani, care s-a soldat cu moartea a 26 de copii şi adulţi.

Poliţia nu a elucidat motivele masacrului, dar David Bowdich, asistent al directorului Biroului FBI din Los Angeles, a declarat că sunt investigate mai multe posibilităţi, inclusiv violenţă la locul de muncă şi terorism.

Atacatorii au invadat Centrul Regional Inland şi au deschis focul aproape de ora prânzului, într-o zonă de conferinţe pe care Departamentul de Sănătate Publică din comitatul San Bernardino o închiriase pentru un banchet al angajaţilor, a declarat Marybeth Feild, preşedintele centrului nonprofit.

Purtătoarea de cuvânt a poliţiei Vicki Cervantes a declarat că, potrivit martorilor, au fost văzuţi între unul şi trei atacatori. "Au venit pregătiţi să facă ce au făcut, ca şi cum erau într-o misiune", a adăugat ea.

Burguan a precizat că o persoană a părăsit banchetul după "un fel de dispută", dar anchetatorii nu sunt siguri dacă acea persoană avea vreo legătură cu masacrul care a urmat.

Potrivit unor surse oficiale citate de CNN, unul dintre suspecţii implicaţi în atacul armat a fost identificat drept Syed Farook, un cetăţean american care este inspector în cadrul Departamentului de Sănătate al comitatului. Syed Farook a părăsit brusc banchetul angajaţilor de la Departamentul de Sănătate Publică din comitatul San Bernardino, cu puţin înaintea atacului armat.

După izbucnirea focurilor de armă în clădirea cu trei etaje, mai multe persoane s-au încuiat în birouri, aşteptând să fie salvate de poliţie. Unele au trimis mesaje familiilor sau au sunat şi le-au spus în şoaptă ce se întâmplă.

Zece dintre răniţi erau spitalizaţi în stare critică, iar trei erau în stare gravă, a declarat comandantul Departamentului de pompieri, Tom Hannemann.

Pe parcursul căutării suspecţilor, magazinele, birourile şi şcolile din oraş au fost închise, iar drumurile au fost blocate.

După aproximativ patru ore, poliţiştii au observat un vehicul de teren asemănător celui descris de martori, au încercat să-l oprească, dar a izbucnit un schimb de focuri, un ofiţer fiind rănit uşor.

Cei doi suspecţi, un bărbat şi o femeie, au fost ucişi, având asupra lor fiecare câte o puşcă şi un pistol şi purtând haine de luptă, inclusiv veste de muniţie, a declarat agentul Meredith Davis, de la Biroul de Alcool, Tutun, Arme şi Explozibili. Un dispozitiv exploziv a fost găsit la centrul de servicii sociale, iar în timpul urmăririi, cei doi suspecţi au aruncat din maşină o bombă falsă, a precizat ea.

Atacul pare să fi fost un "complot organizat", iar informaţiile preliminare arată că este ceva "personal şi par să sugereze elemente de răzbunare şi retorsiune", a declarat Erroll G. Southers, director de studii privind extremismul violent la Universitatea Californiei de Sud şi fost agent FBI.

"Este cineva care cunoştea clădirea, ştia exact în ce cameră să meargă. Ştia exact pe unde să evadeze", a precizat Southers.

Centrul de servicii sociale este compus din două clădiri mari şi este nevoie de o insignă pentru a putea intra, a declarat Sheela Stark, membru al consiliului director al Inland Regional Center. Totuşi, sala de conferinţe unde au loc evenimente publice - inclusiv banchetul de miercuri - este de obicei lăsată deschisă atunci când sunt aşteptaţi vizitatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO