Business Internaţional

Un ministru italian in vizorul presei pentru relatia cu Tanzi

20.01.2004, 00:00 23

Ministrul italian al Lucrarilor Publice, Pietro Lunardi, a facut afaceri care au avut legatura cu fondatorul grupului Parmalat, Calisto Tanzi, arestat in decembrie 2003 dupa declansarea unei anchete privind o frauda de mai multe miliarde de euro, informeaza Financial Times.
Potrivit informatiilor publicate, Lunardi a vandut, in urma cu 18 luni, una dintre cele doua companii de inginerie pe care le controla unui partener de incredere al lui Tanzi.
Initial, ministrul a transferat controlul celor doua societati - Stone si Rocksoil - unor membri ai familiei, pentru a incerca sa previna eventualele indicii ale unui conflict de interese.
Firma Stone a fost vanduta in iunie 2002 lui Ettore Giugovaz, un om de afaceri de origine italiana care traieste in Ecuador. Giugovaz s-a intalnit cu Tanzi inainte de Craciun, cand acesta din urma s-a deplasat in Ecuador. In opinia investigatorilor, fondatorul companiei agro-alimentare Parmalat ar fi folost aceasta ocazie pentru a-si pune la adapost cateva active.
Giugovaz este si unul dintre principalii directori ai companiei Bonatti, o firma de constructii cu sediul in Parma, la care Tanzi detine o participatie de 27%. Potrivit paginii online a companiei Bonatti, firma detine subsidiare in Ecuador si Marea Britanie. Potrivit documentelor puse la dispozitie de camera italiana de comert, veniturile Bonatti din 2002 s-au ridicat la 224 milioane de euro.
Compania Stone a obtinut in 2002 venituri de 4,5 milioane de euro, la un profit net 119.249 de euro. Giugovaz a preluat 95% din companie, restul fiind cumparat de Paolo Francesco Lazzati, un cunoscut contabil.
Informatiile privind vanzarea companiei Stone, publicate initial de cotidianul La Repubblica, nu il implica pe ministrul Pietro Lunardi in vreo fapta ilegala.
Nici una dintre partile implicate nu a putut fi contactata pentru a comenta informatiile, dar un reprezentant al ministrului a confirmat tranzactia.



Un nou indiciu
La sfarsitul acestei saptamani, avocatul Carlo Zauli a furnizat procurorilor noi detalii privind un cont deschis la Bank of America, despre care se presupune ca ar contine o mare parte din fondurile lipsa de la Parmalat.
Acum o saptamana, avocatul italian Zauli, angajat de 400 de investitori individuali in activele Parmalat, a anuntat ca a dat de urma a 7 miliarde de euro, care se gasesc intr-un cont de la Bank of America. El a furnizat sambata ziaristilor si numarul de cont, drept dovada a descoperirii sale. El spune ca banii provin dintr-un cont la o banca din Malta al firmei de turism Parmatour, detinuta de familia Tanzi.
Anchetatorii sustin ca suma sustrasa prin frauda de la Parmalat atinge 10 miliarde de euro, insa unii analisti avanseaza o cifra de 13 miliarde de euro.
Unii analisti sunt neincrezatori in descoperirea lui Zauli, sustinand ca este imposibil ca atatia bani sa fie pastrati intr-un singur cont, care n-ar fi putut fi trecut cu vederea, nici chiar intr-o banca mare, ca Bank of America.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO