Business Internaţional

Un nou scandal al bonusurilor la AIG

07.12.2009, 23:08 11

Cinci executivi de top din cadrul AIG au anuntat saptamanatrecuta ca sunt pregatiti sa paraseasca firma daca pachetele lorsalariale vor fi reduse considerabil de supraveghetoriiguvernamentali ai asiguratorului, conform unor surse familiare,scrie The Wall Street Journal.

Aceasta este cea mai recenta evolutie in cadrul batalieipermanente dintre AIG si Kenneth Feinberg, "tarul" pe compensatiidesemnat de guvern pentru stabilirea unor limite privitoare laplatile de care beneficiaza executivii de top din cadrulcompaniilor care au primit cele mai consistente ajutoare financiaredin partea statului.

Printre directorii AIG care au notificat compania in legatura cuintentia de a demisiona se numara Anastasia Kelly, consilierulgeneral al companiei, si directorii unora dintre cele mai maridivizii de asigurari ale AIG. In timpul weekendului, doi dintreacestia au anuntat ca s-au razgandit.

Executivii se tem ca pachetele lor salariale pe 2009 vor fireduse si ca vor fi supusi unor restrictii si mai dure in 2010,incluzand interdictia de a colecta asa-numitele "parasute de aur"(acord intre stat si angajat potrivit caruia daca cel de-al doileapleaca va primi pachete compensatorii). Inclusiv nou desemnatuldirector executiv al companiei Robert Benmosche a amenintat cudemisia luna trecuta pe fondul nemultumirii legate de limiteleimpuse asupra platilor executivilor AIG. Acesta a argumentat cadaca guvernul vrea ca AIG sa prospere si sa-si plateasca datoriile,aceasta trebuie sa angajeze si sa isi pastreze executivii de top.Benmosche a revenit mai tarziu asupra deciziei. Se pare caBenmosche nu are nicio legatura cu amenintarile lansate saptamanatrecuta de directorii de top, spun sursele citate.

AIG este detinuta in proportie de 80% de guvern, care a injectat182 mld. dolari (120 mld. euro) pentru salvarea companiei dinfaliment. Ca una dintre cele mai mari beneficiare ale fondurilor destat, AIG trebuie sa se supuna deciziilor adoptate de Feinberg.

In octombrie, Feinberg a redus platile pe 2009 pentru cei maiimportanti 13 angajati ai AIG cu 57%, limitand inclusiv salariilede baza la nu mai mult de 500.000 de dolari. Ceilalti au parasitcompania inainte de inceperea revizuirii platilor in cadrul AIG.Feinberg revizuieste in prezent structurile de plati pentruurmatorii 75 cel mai bine platiti angajati ai AIG. Cei cinciexecutivi care au amenintat cu demisia saptamana trecuta fac partedin aceasta categorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO