Business Internaţional

Ungaria scoate la vanzare 75 de proprietati imobiliare pentru a reduce deficitul bugetar

12.03.2007, 17:17 25

Guvernul ungar a scos la vanzare 75 dintre cladirile cel mai putin utilizate, in scopul acoperirii unei parti a deficitului bugetar, dar si pentru a reduce din costurile de intretinere a unora dintre proprietati.
Agentia ungara de stat va vinde proprietati imobiliare cu o suprafata de 489.248 de metri patrati care ocupa 1,6 milioane de metri patrati de teren, scrie Budapest Business Journal. Majoritatea constructiilor au apartinut sectorului militar, sanatatii si educatiei, unele dintre acestea fiind amplasate in cartiere supracotate.
Multe dintre constructiile puse in vanzare sunt scoase din folosinta, guvernul stopand operatiunile care dateaza din epoca comunista.
Printre proprietatile imobiliare scoase la vanzare se numara si fostele resedinte ale liderilor guvernului amplasate pe luxoasele dealuri din Buda, precum si constructiile amplasate in apropierea lacului din renumita statiune Balaton. Proprietatile valoreaza in total aproximativ 319 milioane de euro.
Masura de vanzare a proprietatilor imobiliare detinute de stat fac parte din planul de austeritate al primului-ministru ungar, Ferenc Gyurcsany, care a mai inclus o majorare a taxelor si reducerea subventiilor, pentru a acoperi deficitul bugetar, in conditiile in care Ungaria ocupa primul loc in randul statelor membre ale UE in ceea ce priveste deficitul bugetar.
Economia Ungariei a crescut in ultimul trimestru cu 3,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in scadere de la 3,8% cu un trimestru in urma. Cresterea economica a Ungariei, cea mai mica din estul Europei, ar putea pierde si mai mult din viteza anul acesta. Guvernul ungar estimeaza pentru 2007 o crestere economica de 2,2%, cea mai mica din ultimul deceniu, urmata de o rata de crestere de 2,8% in 2008.
Ministerul de finante a facut public pentru luna februarie un deficit bugetar de 216,9 miliarde de forinti maghiari (86 mil. euro), ducand astfel deficitul total pentru primele doua luni ale anului la valoarea de 413 miliarde de forinti (1,64 mld. euro).
"In ceea ce priveste anul 2007, ne mentinem previziunile ca deficitul bugetar va atinge 6,5% din Produsul Intern Brut, dupa un raport de 9,6%- 9,8% din PIB in 2006", a declarat ministrul ungar de finante.
Nu doar deficitul bugetar ridica probleme guvernantilor maghiari. Ungaria este tara cu cea mai ridicata rata a inflatiei din Uniunea Europeana. Potrivit unui studiu realizat de institutul ungar de statistica, inflatia va atinge un indice de 8,5% in cel de-al doilea trimestru.
Indicele inflatiei va scadea la 4,5 procente pana la sfarsitul anului in contextul in care efectele masurilor guvernamentale de crestere a preturilor vor disparea, permitand bancii centrale sa reduca dobanda de referinta de la 8 procente la 6 procente.
Rata inflatiei din Ungaria a crescut aproape de patru ori din luna aprilie, guvernul majorand taxa pe valoarea adaugata si facturile la utilitati. Reprezentantii bancii centrale au declarat in februarie ca inflatia va creste pana la 9 procente, de la o valoare de 7,8 procente in ianuarie.
De asemenea, volumul investitiilor din Ungaria a scazut cu 4,5 procente in ultimul trimestru al anului 2006, indicii raportand o scadere de 2 procente pentru intregul an, arata un raport publicat de Institutul Ungar de Statistica. Volumul investitiilor in functie de sezon a crescut cu un procent in ultimul trimestru al lui 2006, comparabil cu intervalul precedent. Investitiile in sectorul imobiliar au scazut cu 5,6%, iar cele in utilaje au fost cu 2,7% mai mici.
Per ansamblu, in 2006, investitiile imobiliare au inregistrat un minus de 1,9%, iar cele in utilaje un minus de 1,3%, in timp ce restul investitiilor, care reprezinta un procent redus in ansamblul investitiilor, au cazut cu mai mult de 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO