Business Internaţional

Ungaria se lupta cu indicatorii macro

02.10.2006, 18:45 16

Datoriile nete fata de strainatate ale Ungariei au crescut cu 2,11 miliarde de euro in cel de-al doilea trimestru fiscal al anului, pana la 27,253 miliarde de euro, cu 4,06 miliarde de euro peste nivelul inregistrat la sfarsitul lunii iunie in 2005, potrivit cifrelor publicate de Banca Nationala a Ungariei, scrie Budapest Business Journal.
Preturile pentru bunurile de consum non-durabile au avut o crestere anuala de 0,9% in august si o crestere de 0,8% fata de luna iulie. Cresterea lunara a scazut cu 1,2% fata de luna iulie. Preturile de producator pentru piata interna au crescut cu 11,1% in august fata de aceeasi perioada a anului precedent si cu 3,1% fata de luna iulie. Preturile de producator pentru exporturile industriale in forinti au avut o crestere anuala de 8,7% in august si o scadere de 1,8% fata de iulie. Aprecierea forintului a fost un factor important in scaderea lunara brusca a preturilor de export exprimate in forinti. Forintul s-a apreciat cu 1,2% fata de euro si cu 2,2% fata de dolarul american in august fata de iulie. Insa in comparatie cu august 2005, forintul s-a depreciat cu 12,2% fata de euro si cu 7,6% fata de dolar.
In ciuda deprecierii forintului cu 6% in cel de-al doilea trimestru fiscal si a unei deprecieri anuale de 14% fata de sumele inregistrate in 30 iunie 2005, datoriile straine ale Ungariei au scazut cu 1,474 miliarde de euro in cel de-al doilea trimestru fiscal, pana la 9,192 miliarde de euro, cu 836 de miliarde de euro mai putin fata de suma inregistrata in anul precedent.
Cifrele oferite de Banca Nationala a Ungariei arata de asemenea ca deficitul de cont curent al Ungariei este cu mult sub estimarile analistilor, de 1,73 sau 1,72 miliarde de euro, in cel de-al doilea trimestru fiscal deficitul Ungariei fiind de doar 1,468 miliarde de euro.
Moneda ungara a castigat 4% fata de euro, cea mai mare crestere inregistrata incepand cu luna martie 2005, potrivit presei straine. Guvernul ungar a crescut taxele si a introdus noi programe de asistenta financiara pentru gazul natural, medicina si electricitate pentru a putea reduce deficitul de cont curent al tarii, cel mai mare din Europa, si pentru a putea adopta moneda euro incepand cu anul 2011.
Desi anul acesta deficitul de cont curent va reprezenta 10,1% din produsul intern brut, guvernul ungar estimeaza ca datorita eforturilor, deficitul va reprezenta in 2009 doar 3,2% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO