Business Internaţional

UniCredit: Italia riscă să-şi piardă competitivitatea economică dacă liderii politici nu vor acţiona

UniCredit: Italia riscă să-şi piardă competitivitatea economică dacă liderii politici nu vor acţiona

Autor: Vlad Popescu

25.09.2011, 18:05 383

Italia riscă să-şi piardă competitivitatea economică dacă liderii politici nu vor acţiona urgent pentru implementarea reformelor economice menite să reducă datoria publică şi să revigoreze creşterea, a declarat directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni, citat de Reuters.

Ghizzoni, şeful celei mai mari bănci italiene, a afirmat că instituţiile financiare internaţionale nu sunt mulţumite de programul de austeritate adoptat de guvern, deoarece nu face nimic pentru reducerea datoriilor şi nici nu revigorează creşterea economică.

Riscurile suverane generate de absenţa unor măsuri de sprijinire a economiei ar putea creşte tot mai mult costurile de finanţare ale statului italian, a adăugat el.

"Dacă acest trend se va consolida cu timpul, riscă să ne scoată din joc, riscă competitivitatea mediului de afaceri italian. Este important să reducem spread-ul (diferenţa de dobândă dintre titlurile de stat italiene şi obligaţiunile guvernamentale germane - n.r.), să luăm decizii rapidepentru a reduce riscul de ţară", a afirmat Ghizzoni.

Agenţia Standard & Poor's a redus marţi ratingul de credit al Italiei cu o treaptă, la "A", acuzând perspectivele pesimiste de creştere economică şi instabilitatea politică.

Ghizzoni a spus că actuala criză a datoriilor de stat din zona euro determină băncile americane să retragă fonduri din Europa, subliniind necesitatea ca liderii europeni să ajungă de urgenţă la o soluţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO