Business Internaţional

Uniunea Europeană se angajează să coopereze cu viitorul guvern, în urma alegerilor parlamentare din Turcia

Uniunea Europeană se angajează să coopereze cu...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

02.11.2015, 16:27 97

"Alegerile de duminică din Turcia, care au fost marcate de un nivel de participare ridicat, au reafirmat angajamentul puternic al poporului turc faţă de procesul democratic", apreciază, într-un scurt comunicat, şefa displomaţiei europene Federica Mogherini şi comisarul însărcinat cu extinderea Johannes Hahn.

"Uniunea Europeană va coopera cu viitorul guvern în vederea îmbunătăţirii parteneriatului cu Turcia şi continuarea avansării cooperării noastre în toate domeniile, în beneficiul tuturor cetăţenilor", continuă cei doi oficiali europeni de rang înalt.

În contextul crizei migraţiei, Bruxellesul vrea ca Ankara să primească refugiaţi suplimentari şi să-şi consolideze supravegherea frontierelor, în schimbul unor mijloace, relansării negocierilor cu privire la candidatura sa la UE şi a unui acces uşor la vize.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan a dejucat duminică toate prognosticurile şi a obţinut din nou majoritatea absolută în Parlament, ceea ce îi va permite să formeze singur un guvern.

Pentru Erdogan această victorie reprezintă o revanşă, după o înfrângere răsunătoare. Pe 7 iunie, partidul său şi-a pierdut controlul total pe care-l exercita de 13 ani asupra Parlamentului şi visul de a instaura o "supepreşedinţie".

Într-un comunicat, UE afirmă că "aşteaptă cu nerăbdare primele concluzii, prezentate luni de către Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi BIDDH" - de promovare a drepturilor omului.

Uniunea şi-a exprimat săptămâna trecută "preocuparea", după ce poliţia a luat cu asalt două posturi de televiziune apropiate opoziţiei.

"Ca orice ţară care-şi negociază aderarea (la UE), este necesar ca Turcia să se asigure că respectă drepturile omului, inclusiv libertatea de exprimare", sublinia o purtătoare de cuvânt.

"Ne aşteptăm ca aceste alegeri să fie conforme standardelor democratice internaţionale", adăuga ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO