Business Internaţional

Unul dintre cei mai mari infractori cibernetici din lume, arestat dar eliberat pe cauţiune, a creat o companie de 180 de milioane de dolari

Unul dintre cei mai mari infractori cibernetici din lume,...

Autor: Ştefan Stan

25.03.2014, 14:49 4044

Kim “Dotcom”, unul dintre cei mai căutaţi infractori cibernetici din lume, a încheiat marţi o afacere de 180 de milioane de dolari, pentru listarea la bursă a Mega, compania de stocare cloud fondată în perioada în care figura ca eliberat pe cauţiune, scrie Reuters.

Dotcom, pe numele real Kim Schmitz, se luptă cu autorităţile din SUA, care cer guvernului Noii Zeelande să îl extrădeze pentru acuzaţii de piraterie online, asociate cu site-ul Megaupload.  

Guvernul Noii Zeelande l-a arestat în 2012 pe Dotcom într-o operaţiune a forţelor speciale, cerută de FBI după ce Schmitz şi trei prieteni au fost acuzaţi de guvernul federal de de piraterie online, spălare de bani şi înşelătorie. În prezent, Schmitz este eliberat pe cauţiune, însă pe durata procesului de extrădare dreptul la liberă circulaţie îi este restricţionat.

După ce a fost anunţată înţelegerea între compania Mega şi TRS, o firmă locală de investiţii, Dotcom a scris pe Twitter: “Acuzat, percheziţionat. Toate bunurile mi-au fost confiscate fără judecată. Dar nu am plans până am adormit, ci am construit Mega, de la 0 la o companie de 210 milioane de dolari”.

Dotcom a lansat Mega în 2013, cu ajutorul câtorva persoane implicate anterior şi în Megaupload. Mega are aproximativ 7 milioane de utilizatori înregistraţi.

Statele Unite au acuzat Megaupload, un site de torente că a prejudiciat studiourile de producţie şi casele de discuri cu peste 500 de milioane de dolari. Site-ul a generat câştiguri de 175 de milioane de dolari prin încurajarea utilizatorilor care plăteau să stocheze şi să distribuie fişiere fără să plătească drepturi de autor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO