Business Internaţional

Va intra Argentina in incapacitate de plata?

24.04.2001, 00:00 28



Dupa crizele financiare din Asia de Sud-Est, Mexic si Rusia, o noua situatie dramatica se profileaza, de aceasta data in America de Sud. Argentina este in pragul falimentului, dupa trei ani de recesiune economica accentuata, in care a acumulat o datorie publica de 128 de miliarde de dolari, adica aproape jumatate din Produsul Intern Brut.

Se pare ca nici noul ministru al economiei, Domingo Cavallo, vazut ca ultima solutie, nu poate salva tara de la dezastru.

Cavallo, foarte apreciat in Argentina si pe pietele financiare internationale, dupa ce a reusit sa stopeze hiperinflatia in urma cu 10 ani, trebuie sa revigoreze cea de-a treia economie din America de Sud.

In ciuda popularitatii sale, programul de stabilizare propus de noul ministru nu a intrunit aprecierea pietelor financiare, iar Argentina intampina dificultati foarte mari in atragerea de fonduri pentru refacerea economica.

Dobanda la care investitorii ar fi dispusi sa imprumute Argentina in acest moment se ridica la nu mai putin de 18,5% in dolari.

O licitatie de vanzare a unor obligatiuni de stat, in valoare de 750 de milioane de dolari, programata astazi, a fost anulata de Cavallo, deoarece bancile au solicitat dobanzi mai mari, estimand ca riscul ca Argentina sa intre in incapacitate de plata in acest an este foarte mare.

Argentina are nevoie disperata de bani, iar necesitatile de finantare din 2001 se ridica la aproape 22 de miliarde de dolari, dintre care jumatate vor fi acoperite de bancile si fondurile de pensii locale. Restul ar trebui sa fie obtinut de la investitori institutionali internationali, cum ar fi FMI.

Desi Argentina este foarte departe de Romania, unda de soc in cazul unei crize majore ar ajunge si la Bucuresti. Romania s-ar imprumuta la o dobanda mult mai mare, pentru ca investitorii ar deveni reticenti fata de tarile emergente.

La sfarsitul anului trecut, autoritatile de la Bucuresti au avut probleme cu lansarea unei emisiuni de euroobligatiuni, din cauza Argentinei. Intrucat in Argentina era criza, iar investitorii erau nelinistiti, guvernul roman a trebuit sa accepte sa plateasca o dobanda mai ridicata.





Guvernul argentinian a a manat emiterea unor obligatiuni de 750 de milioane de dolari



Cotatiile obligatiunilor emise de Argentina ar putea scadea puternic, dupa ce Guvernul statului sud-american a anulat vanzarea de azi a unor noi titluri in valoare de 750 de milioane de dolari.

Emisiunea a fost amanata pentru ca bancile au cerut dobanzi mai mari, pe fondul temerilor privind posibilitatea acestei tari de a-si achita datoriile.

Ministrul Economiei, Domingo Cavallo, care s-a intalnit in acest weekend cu oficialii celor 11 banci care intermediaza tranzactia, nu a precizat nivelul randamentului solicitat de acestia.

"Avand in vedere cantitatea de date economice care au afectat piata financiara si nivelul avansat al executiei programului de finantare, am decis amanarea licitatiei de vanzare", a declarat Cavallo.

Anularea vanzarii obligatiunilor va determina caderea titlurilor emise de stat pentru a treia zi consecutiv, in conditiile in care investitorii vand masiv bondurile argentiniene detinute, ingrijorati de perspectiva ca statul sud-american sa nu poata returna datoriile de 128 de miliarde de dolari, aproape 50% din PIB. Argentina este de trei ani in recesiune, iar deficitul bugetar a depasit toate estimarile.

"Anularea licitatiei ar putea adauga la actualele conditii de pe piata temerea ca guvernul este incapabil sa se autofinanteze", declara Mohamed EL-Erian, manager al fondului de investitii Pacific Investment Management Co., care administreaza obligatiuni in valoare de 7,5 miliarde de dolari.

La sfarsitul saptamanii trecute, rata dobanzii la bondurile argentiniene a pierdut 4,7 procente, pana la minimul ultimelor 26 de luni, randamentul obligatiunilor ajungand la 18,5%.

Un alt indice, care evalueaza datoria Argentinei, a scazut cu 0,62%, randamentul mediu solicitat la titlurile de stat devenind de 10,55 puncte procentuale peste dobanda la bonurile de tezaur americane, potrivit bancii de investitii JP Morgan Chase & Co.

Guvernul intentiona sa vanda bonuri de tezaur cu scadenta peste 3 luni, in valoare de 350 de milioane de dolari si obligatiuni de stat de 400 de milioane de dolari, cu o maturitate de 2-4 ani. Precedentele emisiuni, cu scadente in 27 aprilie si 10 aprilie, au fost realizate la dobanzi de 14,79%, respectiv 10,35%.

Cu toate acestea, unii analisti apreciaza ca licitatia a fost anulata doar din cauza cresterii sensibile a randamentelor solicitate de investitori.

"Pietele nu vor fi foarte multumite de aceasta amanare, dar daca le vom acorda putin timp, vor descoperi ca Guvernul nu are nevoie de aceste fonduri si se vor calma", afirma Rafael Ber, analist la institutul Argentine Research.

Bancile locale si investitorii solicita dobanzi mai ridicate decat cele pe care cabinetul este dispus sa le plateasca, dupa ce a atras aproape 4 miliarde de dolari in ultimele doua saptamani.

Argentina trebuie sa plateasca datorii de 6,2 miliarde de dolari in urmatoarele patru luni, reprezentand credite acordate de institutii financiare internationale, precum FMI, dar si de banci si fonduri de pensii locale. Totalul datoriilor care ajung la scadenta in acest an depaseste 20 de miliarde de dolari.

Investitorii internationali nu au mai deschis finantari catre Argentina, deoarece se tem ca recesiunea ce dureaza de trei ani si moneda supraevaluata vor determina intrarea statului sud-american in incapacitate de plata.

Sistemul monetar al Argentinei, intrat in vigoare cu 10 ani in urma, care leaga peso-ul de dolarul american, a determinat cresterea exploziva a salariilor si a costurilor de productie, in special in comparatie cu Brazilia vecina, a carei moneda fluctueaza liber din 1999.

Recent, Cavallo a anuntat ca doreste sa reformeze sistemul, iar peso va depinde si de euro, nu numai de moneda americana. Insa pietele de capital au reactionat negativ la aceasta propunere, spunand ca reforma ar face mai mult rau decat bine, in aceasta perioada de instabilitate financiara.

Dar Cavallo insista asupra faptului ca programul sau de lupta impotriva recesiunii functioneaza, declarand ca "atacurile speculative impotriva Argentinei sunt nejustificate".

Pietele se vor calma, iar Argentina isi va plati obligatiile financiare asumate, a adaugat ministrul economiei. Cavallo a mai spus ca va reduce cheltuielile bugetare cu 700 de milioane de dolari, pentru a mentine deficitul in limita obiectivului de 6,5 miliarde de dolari stabilit cu FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO