Business Internaţional

Vaclav Havel, cu o nouă faţetă - cineast

Vaclav Havel, cu o nouă faţetă - cineast

Autor: Florin Badescu - Mediafax

18.12.2011, 14:01 69

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, dramaturg celebru şi o figură legendară a luptei pentru libertate, a declarat că şi-a împlinit visul său dintotdeauna - acela de a deveni cineast - odată cu lansarea filmului "Leaving", prezentat în în noiembrie 2011, la Praga.

"Am simţit dorinţa de mă exprima în acest fel. De fapt, întotdeauna am visat să fiu un cineast", a declarat Vaclav Havel într-un comunicat. Fostul disident, artizan al "Revoluţiei de catifea" din 1989, nu a putut să asiste la proiecţie, deoarece a fost spitalizat recent, din cauza unei inflamaţii la nivelul căilor respiratorii.

Filmul transpune cu fidelitate pe marele ecran piesa lui de teatru cu acelaşi titlu, inspirată din "Regele Lear" de William Shakespeare şi din "Livada de vişini" de A. P. Cehov. Piesa a fost pusă în scenă pentru prima oară în mai 2008.

Această piesă prezintă câteva zile din viaţa lui Vilem Rieger, un cancelar aflat pe punctul de a renunţa la putere, care asistă la momentul în care întreaga sa lume se prăbuşeşte, iar toţi prietenii îl trădează, într-o confruntare nemiloasă cu succesorul său, lipsit de scrupule, Vlastik Klein.

Înainte de premiera spectacolului de teatru "Leaving", Vaclav Havel a declarat că s-a inspirat din destinul unor aparatcici comunişti înlăturaţi în trecut din posturile lor.

Născut într-o familie care deţinea celebrele studiouri cinematografice Barrandov din Praga, Havel nu a ascuns faptul că debutul său de cineast nu a fost deloc unul uşor: "Piesele mele se bazează în mare parte pe limbă, iar acest lucru face puţin cam delicată transpunerea lor pe ecran. Am fost obligat să scurtez anumite dialoguri şi alte pasaje".

Havel, trădat de sănătatea sa fragilă din cauza celor cinci ani petrecuţi într-o închisoare comunistă, a fost din nou spitalizat pe 7 martie. Soţia sa, Dagmar Havlova-Veskrnova, este o cunoscută actriţă de teatru şi film, care a interpretat unul dintre rolurile principale din lungmetraj - cel al iubitei cancelarului Vilem Rieger.

Piesa a avut un succes răsunător la Praga, a fost jucată la Londra şi New York. "Leaving" este prima piesă scrisă de Havel după cei 20 de ani în care a fost implicat în viaţa politică din Cehia.

Fost disident, Vaclav Havel, în vârstă de 74 de ani, este unul dintre principalii artizani ai căderii regimului comunist din fosta Cehoslovacie, după Revoluţia de catifea din noiembrie 1989.

A fost ales preşedinte al Cehoslovaciei în decembrie 1989, înainte să devină, după divizarea ţării, preşedinte al Cehiei, în 1993, funcţie pe care a păstrat-o timp de zece ani.

Este autorul mai multor opere literare, precum "Petrecerea din grădină", "Audience", "Largo desolato".

AFACERI DE LA ZERO