Business Internaţional

Valeo spera sa devina al cincilea mare furnizor de piese auto din lume

12.09.2003, 00:00 51

Grupul francez Valeo si-a propus sa devina al cincilea producator de componente auto din lume, pana in 2010, sperand sa isi majoreze anual vanzarile cu aproape un miliard de euro, a declarat presedintele Thierry Morin.
Morin a subliniat ca Valeo si-a redresat considerabil activitatea, datorita unui program de restructurare derulat in ultimii doi ani.
Producatorul a revenit la profitabilitate in 2002, dupa ce si-a diminuat costurile si a solutionat problemele financiare aparute din cauza sucursalei sale americane.
"Pana in 2010, Valeo va fi al cincilea mare producator de componente auto din lume si lider in segmentul pe care il reprezentam", a anticipat Morin.
Pe de alta parte, compania a anuntat ca a incheiat un acord cu grupul german Volkswagen, in baza caruia ii va furniza o parte din piesele auto necesare asamblarii noului model Golf. Contractul are o valoare de 1,5 miliarde de euro.
Aproape 800 de milioane de euro din suma reprezinta un acord nou, restul fiind parte dintr-un contract anuntat in cursul anului trecut.
Cele doua companii au semnat un contract suplimentar in valoare de 60 de milioane de euro, in baza caruia Valeo va furniza sisteme de deschidere automata a usilor.
Modelul Volkswagen Golf se situeaza pe locul al doilea in lume in topul preferintelor pe piata auto, iar grupul german este cel mai important producator de autovehicule din Europa.
Noul automobil Golf a fost echipat cu radiatoare, faruri si sisteme de aer conditionat livrate de Valeo. Modelul a lansat in mod oficial cu ocazia targului international de la Frankfurt, iar compania germana mizeaza pe succesul sau pentru a-si reabilita pozitia pe piata.
Morin a adaugat ca Valeo se numara printre principalii sase mai parteneri ai producatorului japonez Nissan. El a adaugat ca aceasta colaborare ar putea include si o serie de operatiuni de outsourcing, dar a refuzat sa furnizeze detalii suplimentare.
Saptamana trecuta, o publicatie japoneza a anuntat ca Valeo va construi si va asambla module de comanda pentru o parte din modelele Nissan, acordul incadrandu-se in strategia de outsourcing adoptata de producatorului nipon.
Anul trecut, vanzarile Valeo au totalizat 9,8 miliarde de euro, dar cifra s-ar putea reduce in acest an, pe fondul dificultatilor inregistrate pe piata.
 Presedintele Valeo a reiterat previziunile lansate pentru 2003, estimand ca productia de autovehicule se va reduce cu aproximativ cinci procente in Europa, respectiv cu 5-10% in Statele Unite. Morrin se asteapta la o redresare pe piata europeana abia la mijlocul anului 2004.
Grupul industrial Valeo este unul dintre cei mai importanti furnizori de piese auto din lume. Compania are 130 de centre de productie, 54 de laboratoare de cercetare si dezvoltare si noua centre de distributie. Cu divizii in 25 de state din Europa, Asia si cele doua continente americane, Valeo are aproximativ 69.000 de angajati. Compania este renumita pentru productia de ambreiaje, faruri si stergatoare de parbriz.
Compania este prezenta si in Romania, in localitatea Mioveni, judetul Arges, unde a deschis, in decembrie 2002, o fabrica profilata pe sisteme de cablaj care vor fi folosite la autovehiculele Dacia.
La inceputul lunii august, Valeo a primit comenzi in valoare de mai multe milioane de euro pentru a livra societatii Automobile Dacia subansamble destinate productiei modelului Solenza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO