Business Internaţional

Vanzarea actiunilor Beiersdorf a adus Allianz pe profit

19.03.2004, 00:00 20



Grupul german de servicii financiare Allianz AG a obtinut anul trecut un profit net de 1,61 miliarde de euro, datorita unui castig de 2,8 miliarde de euro rezultat prin vanzarea pachetului de actiuni detinut la compania Beiersdorf, producatorul produselor Nivea, transmite Bloomberg.



In 2002, Allianz a raportat o pierdere neta de 1,2 miliarde de euro.



Profitul inainte de impozitare s-a ridicat la 2,5 miliarde de euro, iar venitul net rezultat din incasarea primelor de asigurare s-a ridicat la 55,97 miliarde de euro.



In acelasi timp, profitul net obtinut de divizia de asigurari de proprietate si pentru accidente a totalizat 4,5 miliarde de euro. Allianz a inregistrat o pierdere de 48 de milioane de euro pe segmentul asigurarilor de viata si sanatate, in timp ce administrarea activelor i-a adus un deficit de 270 de milioane de euro.



Operatiunile bancare, reprezentate in special de subsidiara Dresdner Bank, au incheiat anul 2003 cu o pierdere neta de 1,28 miliarde de euro.



"Anticipam o noua imbunatatire a rezultatelor operationale aferente anului fiscal in curs. Allianz estimeaza ca veniturile rezultate din incasarea primelor de asigurare vor creste cu aproape 4%", se arata intr-un comunicat al grupului.



In opinia unor analisti, faptul ca Allianz a evitat incheierea anului in pierdere datorita vanzarii unor active va intensifica presiunea exercitata asupra directorului executiv Michael Diekmann. Acesta ar putea fi nevoit sa renunte la diviziile care obtin rezultate sub asteptari, pentru a stimula profitabilitatea de ansamblu a grupului.



De la inceputul anului, actiunile Allianz au scazut cu 7,5%, cotatia actuala evaluand grupul german la aproximativ 36 miliarde de euro.



Grupul Allianz AG este prezent in Romania din anul 2000, cand a cumparat un pachet de 51,6% din actiunile societatii Asigurari Ion Tiriac. Dupa tranzactie, societatea si-a schimbat denumirea in Allianz-tiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO