Business Internaţional

Vanzarile de automobile din SUA au atins un nou minim

03.05.2007, 19:48 14

Vanzarile Toyota Motor in Statele Unite s-au redus pentru prima data in ultimii doi ani, scadere resimtita si de catre Honda si Nissan in luna aprilie, pe masura ce preturile mari pentru combustibili au redus cererea, titreaza BBC News.
In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, Toyota a inregistrat o scadere a vanzarilor de 4,3%, in timp ce numarul automobilelor marca Honda s-au redus cu 9,1%. Nissan a resimtit o scadere a unitatilor comercializate de 18%. Cota de piata ce revine constructorilor asiatici a scazut cu 0,1% la 39,6%, prima scadere din octombrie anul trecut incoace.
Hyundai Motor, cel mai mare constructor din Coreea de Sud, a inregistrat o scadere a profitului in primul trimestru de 10%, cea de-a cincea scadere consecutiva. Profitul net in primul trimestru a fost de 307,4 miliarde de woni (242,5 milioane de euro), in scadere de la 342,4 miliarde de woni in aceeasi perioada a lui 2006.
Aprecierea wonului, moneda nationala a Coreei de Sud, in raport cu dolarul american a determinat o crestere a preturilor modelelor Hyundai pe piata nord-americana, in timp ce Toyota si Nissan au beneficiat de deprecierea yenului.
"Vanzarile Hyundai sunt sub o mare presiune atat in Coreea, cat si in strainatate", a declarat Lim Chand Gue, care gestioneaza un fond de 950 de milioane de dolari (698 mil. euro) si care detine actiuni ale Hyundai, de la firma de investitii Samsung Investment Trust Management cu sediul in Seul. "Nu prevad cresteri ale vanzarilor in viitorul apropiat", a adaugat el.
In Statele Unite vanzarile Hyundai au scazut cu 4,6% in aprilie, cea mai mare scadere fiind inregistrata de Sonata, modelul de clasa mare al constructorului, cu 34%. O apreciere de 4% a monedei sud-coreene a ridicat pretul la exporturi si a redus valoarea veniturilor repatriate din vanzarile din strainatate, care in 2006 au reprezentat 57% din veniturile din 2006.
"Preturile combustibililor, incetinirea pietei imobiliare si scaderea preturilor imobilelor afecteaza increderea clientilor si se pare ca tot mai multi amana achizitia unui nou automobil", a declarat Jesse Toprak, analist al pietei pentru Edmunds.com, companie de analiza a pietei auto. "Cea mai mare scadere s-a resimtit in Florida si California, cele mai mari piete pentru marcile asiatice", a adaugat Toprak.
Vanzarile totale de automobile de pe piata din Statele Unite au scazut luna trecuta cu 7,6%, la 1,34 milioane de unitati, care include o scadere de 9,5% a vanzarilor General Motors, si de 13% pentru Ford, in timp ce vanzarile DaimlerChrysler au crescut cu 1,2%.
Toyota a comercializat luna trecuta 210.029 de automobile Toyota, Lexus si Scion, in scadere de la 219.965 de unitati comercializate in aprilie 2006. Cele mai bine vandute modele ale constructorului japonez, Corolla si Camry, au inregistrat vanzari cu 8,1% mai scazute. Compania a raportat o crestere de 59% a vanzarilor modelului Prius, modelul compact cu propulsie electrica ce dispune de un motor pe benzina si unul electric pe baza de baterii.
Cota de piata a Toyota a crescut cu 0,5%, la 15,7%, deoarece scaderea vanzarilor sale au fost mai reduse decat scaderea totala a pietei auto din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO