Business Internaţional

Vechii membri si noii intrati in UE vor fi tratati egal

20.01.2005, 00:00 23



Desi zece noi membri se vor alatura Uniunii Europene in luna mai a acestui an, regiunile mai putin dezvoltate din vechile tari membre vor beneficia, in continuare, de fonduri de la Bruxelles, informeaza EUObserver.



Anuntul, realizat marti 18 ianuarie de catre comisarul european pentru politici regionale, Danuta Hubner, i-a mai linistit putin pe vechii membri, care vor continua sa primeasca bani pentru dezvoltarea regiunilor sarace desi sosirea noilor membri din Europa Centrala si de Est creeaza prioritati noi.



"Multe dintre regiunile mai putin dezvoltate din vestul Europei vor pierde sprijinul din partea Uniunii Europene, nu pentru ca situatia lor s-a schimbat, ci din cauza ca media europeana este mai scazuta decat inainte de largire", a declarat doamna Hubner. Ea a sugerat reducerea in etape a finantarii acordate regiunilor care beneficiau pana acum de ajutor din partea Uniunii, iar acum se afla intr-o situatie mai buna decat regiunile sarace din noile state membre. "Orice alta solutie ar fi imposibil de explicat cetatenilor din acele regiuni", a mai declarat comisarul polonez.



Comisia Europeana a propus incetarea acordarii fondurilor structurale pentru 17 regiuni din Europa de Sud, crescand ingrijorarile Spaniei si Portugaliei, doi dintre principalii beneficiari ai acestor finantari. Acestea au propus ca Uniunea Europeana sa acorde ajutoare doar regiunilor celor mai sarace din noile tari membre.



Danuta Hubner a avertizat ca daca negocierile pe marginea programului finaciar al Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013 nu vor fi finalizate pana in luna iunie, conturarea unei noi politici regionale pana in 2007 va fi aproape imposibil de realizat. Bugetul multianual a fost intens disputat in ultimele saptamani, sase tari sustinand incetarea acordarii ajutoarelor.



Intre timp, ministrii de finante din tarile membre s-au apropiat de un compromis in negocierile pentru Pactul de Stabilitate si Crestere in zona euro, existand perspectivele incheierii unei intelegeri in luna martie. In urma unor dezbateri maraton, care s-au extins in noaptea de luni si in cursul zilei de marti, primul ministru luxemburghez, Jean-Claude Juncker, a declarat ca "pozitiile incep sa convearga si negocierile s-ar putea incheia la timp". La randul sau, comisarul pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a spus ca nu exista "pozitii neclintite, care ar putea impiedica un acord".



S-a ajuns la un acord politic asupra a trei mari probleme. Ministrii au acceptat mentinerea constrangerilor Pactului de Stabilitate, care limiteaza deficitul bugetar la 3% din PIB, iar nivelul datoriilor la 60% din PIB. Mai mult, a fost inteles faptul ca masurile preventive trebuiesc intarite. Asta inseamna ca tarile vor fi incurajate sa acumuleze surplusuri bugetare in perioadele de crestere economica, pentru a evita deficitele in timp de criza. Mai mult, Franta, Germania si alte tari membre si-au redus cererile ca diferite tipuri de cheltuieli pentru promovarea cresterii economice sa fie excluse din deficitul bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO