Business Internaţional

Visurile futuriste ale chinezilor devin realitate

24.10.2005, 16:04 18

Pe parcursul acestui an, in orasul chinez Shanghai va fi finalizata constructia unor zgarie-nori cu mai mult spatiu decat cel pus la dispozitie de toate cladirile din New York, atat pentru locuit, cat si pentru birouri, scrie The New York Times.

Acest lucru se intampla, de altfel, intr-un oras care are deja 4.000 de zgarie-nori, aproape de doua ori numarul celor din New York. Mai mult, exista proiecte pentru constructia altor 1.000 de astfel de cladiri pana la sfarsitul lui 2010.

Piata imobiliara din China s-a dezvoltat atat de mult si atat de repede incat aceste cladiri s-au transformat in adevarate mici orasele, dotate chiar cu lacuri artificiale. Chinezii instariti sunt dispusi sa ofere pana la 5,3 milioane de dolari (4,43 milioane de euro) pentru un apartament de lux intr-o cladire de acest gen, ce poarta numele de Skyline Mansion.

Preturile de pe piata imobiliara chineza sunt, asadar, in plina crestere. Apartamentele de lux din Shanghai si Beijing se vand, astazi, la preturi comparabile cu cele din zonele rezidentiale ale New York-ului.

Aceasta crestere a preturilor la apartamente a dat nastere unui adevarat circ pe piata imobiliara. Targurile de locuinte si terenuri au fost luate cu asalt, iar unii fermieri chinezi spera sa transforme mica bucatica de teren pe care o detin in viitorul Beverly Hills chinez. Firma de brokeraj CLSA, specializata pe problemele din Asia, preconizeaza ca in jur de 75 de milioane de fermieri chinezi se vor muta in regiunile urbane in urmatorii cinci ani. Aceasta ar reprezenta cea mai mare migratie in masa din istorie.

Anul acesta insa, piata imobiliara a inregistrat cea mai puternica dezvoltare. Astazi exista, in faza de constructie, 4,7 miliarde de metri patrati, in comparatie cu cele 2 miliarde de metri patrati construiti in 1998.

Divizia imobiliara a Guohua construieste, in prezent, un complex in valoare de 1,2 miliarde de dolari (un miliard de euro), ce consta in trei cladiri de birouri, un mall in valoare de 1,8 milioane de dolari (1,5 milioane de euro), doua hoteluri de cinci stele si un lac artificial.

Si strainii se grabesc sa investeasca in sectorul imobiliar chinez, insa. Goldman Sachs si Merrill Lynch au cumparat diverse proprietati pe teritoriul chinez. Morgan Stanley a achizitionat, de asemenea, anul acesta, spatii comerciale in valoare de 700 de milioane de dolari (586 de milioane de euro) in orasul Shanghai. Alti investitori, precum Simon Property, Triple Five Group sau japonezii de la Minoru Mori, iau in considerare piata imobiliara chineza. alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO