Business Internaţional

Vivendi se apropie de negocieri exclusive cu NBC

03.09.2003, 00:00 16



Vivendi este pe punctul de a incheia un acord privind lansarea unor negocieri exclusive cu NBC in contextul in care grupul francez de media incearca sa puna capat licitatiei pentru diviziile sale americane din domeniul divertismentului, relateaza Financial Times.



Directorii Vivendi au purtat discutii cu NBC in incercarea de a incheia un acord preliminar privind fuziunea dintre diviziile americane de film, televiziune si parcuri tematice ale grupului francez cu grupul NBC, ce este controlat de catre General Electric.



Consiliul de conducere al Vivendi se va intruni la Paris pentru a acorda drepturi exclusive de negociere unuia dintre cei doi ofertanti ramasi in cursa pentru castigarea Vivendi Universal Entertainment, holdingul activelor respective. Se spune ca Jean-Rene Fourtou, directorul executiv al Vivendi, se pronunta pentru incheierea unui acord cu NBC inaintea lansarii unei oferte rivale conduse de Edgar Bronfman Jr., fostul vice-presedinte al grupului francez.



Un aliat apropiat al lui Fourtou a declarat: "Presedintele crede ca incheierea unui acord cu NBC ar reprezenta o masura strategica corecta". Totusi, surse familiare cu situatia declara ca membrii consiliului de conducere al Vivendi ar putea totusi opta pentru oferta lui Bronfman, sau ar putea exercita presiuni pentru lansarea unei oferte publice initiale.



Intrunirea consiliului survine la o saptamana dupa ce consiliul de conducere al Vivendi a decis sa continue discutiile cu NBC si cu Bronfman. Insa, de atunci, NBC a clarificat unele aspecte ale ofertei sale.



Conform acordului propus, Vivendi ar pastra cel putin 20% din grupul media extins. Compania mixta creata, ce ar fi denumita provizoriu NBC Universal, ar prelua datoriile VUE in valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari si ar permite in acelasi timp grupului Vivendi sa monetizeze parte a pachetului de actiuni detinut la putin timp dupa incheierea acordului. In urma extinderii grupului francez in Statele Unite, extindere initiata de Jean-Marie Messier, fostul director executiv al grupului Vivendi, compania a ramas cu o multime de contracte, datorii legate de impozite si probleme legale din care ar putea iesi cu dificultate.



Surse din interiorul Vivendi au declarat ca recenta actiune de refinantare, cat si o serie de oferte de obligatiuni cu randament crescut indica faptul ca grupul nu este supus nici unui fel de presiune, din punct de vedere al lichiditatilor de care dispune, de a opta pentru un acord care sa implice plati in numerar.



Insa, unii directori din cadrul VUE si-au exprimat dezamagirea cu privire la procesul de licitare, sustinand ca ofertanti cu cele mai valoroase oferte au fost marginalizati.



"Exista temeri legate de posibilitatea ca NBC sa restructureze segmentul de televiziune al diviziilor scoase la vanzare," a declarat un director al unei divizii din Statele Unite. "Managementul VUE ar fi preferat in mod clar o preluare de catre Liberty sau Comcast".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO