Business Internaţional

Vivendi se lupta cu Deutsche Telekom pentru cel mai mare operator polonez

14.03.2005, 00:00 20


Miza este una mare, deoarece PTC, detinut de catre Deutsche Telekom si de catre societatea ET Telco, detinuta, la randul ei de catre Vivendi si de catre compania poloneza Elektrim, revendica 8,5 milioane de abonati.


Grupul francez se simte "spoliat" de catre Deutsche Telekom si Elektrim, care au impus o noua echipa de conducere la PTC. De asemenea, compania franceza Vivendi a fost exclusa din actionariatul PTC. Pachetul de 48% din capitalul social al operatorului polonez de telefonie mobila, detinut de catre ET Telco si estimat la circa 2 miliarde de dolari (1,5 miliarde de euro), a fost transferat in intregime catre Elektrim. "Operatiunea este ilegala", afirma Vivendi, insa a fost sustinuta de catre justitia poloneza.


Aceasta confruntare s-a extins deja la nivel de state. Conform presei poloneze, problema dosarului PTC a fost evocata in intalnirea dintre seful de stat polonez, Aleksander Kvasnievski si presedintele francez Jacques Chirac care a avut loc la Arras saptamana trecuta. Insa, responsabilii polonezi refuza sa se implice.


La Varsovia tensiunea s-a accentuat in ultima saptamana. Doua echipe manageriale se confrunta pentru sefia PTC. Primul grup este reprezentat de fosta conducere, favorabila celor de la Vivendi si ET Telco. Aceasta a cerut unei societati de paza si protectie sa blocheze accesul in sediu al noii echipe manageriale, desemnata de catre Deutsche Telekom si Elektrim. Neputand intra in posesia birourilor lor, noii directori s-au instalat intr-un hotel din centrul Varsoviei. Ei afirma ca au preluat controlul asupra conturillor bancare ale societatii.



Conflictul a creat doua tabere si in randul angajatilor. Directorii de operatiuni sustin noua conducere favorabila Deutsche Telekom, in timp ce alti membri cu functii importante raman fideli francezilor de la Vivendi. Angajatii isi petrec timpul facand naveta intre cele doua sedii. Conflictul a inceput in 1999, cand Vivendi a intrat in Polonia. In acea perioada, Elektrim, fosta companie de stat comunista, impartita apoi in telecomunicatii si sectorul energetic, avea nevoie de finantare. La randul sau, grupul Vivendi, condus atunci de catre Jean-Marie Messier, era interesat sa intre pe o piata de 38 de milioane de oameni, chemata sa se alature, cinci ani mai tarziu, Uniunii Europene.



Cele doua grupuri s-au asociat si au creat o societate comuna, ET Telco, la care Elektrim a transferat pachetul de 48% din actiunile PTC pe care-l controla. Biletul de intrare al Vivendi a costat 1,2 miliarde de euro, dupa care grupul francez a investit inca 600 de milioane de euro.



De cealalta parte, operatorul german de telefonie Deutsche Telekom a reusit sa devina un actionar important la PTC, urmarind sa preia controlul societatii. Grupul german a catalogat imediat drept ilegal acordul dintre Vivendi si Elektrim si a depus o plangere la Tribunalul de arbitraj de la Viena. Cazul a fost judecat pe 26 noiembrie 2004, iar tribunalul a declarat transferul actiunilor PTC catre ET Telco realizat in 1999 ca fiind ineficient, insa nu a dat o hotarare privind ET Telco.



Vivendi a profitat de aceasta bresa si a adus in sprijinul cauzei sale acordul bilateral de protectie a investitiilor dintre Franta si Polonia, acord ce dateaza din 1989. Grupul a declarat ca plangerea depusa saptamana trecuta deschide o perioada de sase luni de negocieri amiabile, dupa care, daca litigiul nu este rezolvat, se va apela la arbitrajul tribunalului international al ONU.



Elecktrim, vechiul aliat al Vivendi impotriva Deutsche Telekom, are acum datorii foarte mari si cauta sa vanda pachetul sau de actiuni la PTC.



Deutsche Telekom a propus deja sa cumpere ET Telco pentru 1,3 miliarde de euro, insa Elektrim si Vivendi nu s-au inteles inca cum sa imparta aceasta suma, astfel ca operatorul german a ridicat miza la 1,5 miliarde de euro.



Elekrim, care are nevoie de 450 de milioane de euro pentru a rambursa imprumuturile din obligatiuni a propus sa pastreze 600 de milioane, oferind restul de 900 de milioane de euro lui Vivendi, insa francezii au refuzat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO