Business Internaţional

Vivendi vinde pe banda rulanta sub presiunea scaderii ratingului

16.01.2003, 00:00 19

Vanzarile de active in valoare de 6,8 miliarde euro (7,2 miliarde dolari) din iulie 2002 sunt, in opinia analistilor, insuficiente pentru ca a doua companie de media din lume sa convinga agentiile internationale de rating ca merita sa fie avansata in categoria de investitii mai putin riscante. Directorul executiv al grupuli, Jean-rene Fourtou a spus ca intentioneaza sa vanda active in valoare de 16 miliarde euro pana in 2004, pentru a reduce datoria de la Vivendi la 6,4 miliarde euro, dupa ce aceasta a ajuns la 14,2 miliarde euro in septembrie anul trecut, conform estimarilor analistilor de la JP Morgan.
Pentru a-si indeplini obiectivul, Fourtou intentioneaza sa vanda active telefonice din Maroc, Ungaria si Polonia, de circa 2 miliarde euro. Alte 2 miliarde pot fi obtinut din cedarea pachetului de 20% din actiunile Vivendi Environment, cea mai mare companie de distributie de apa din lume.
Agentiile internationale de rating Moody's si Standard & Poor's au declarat ca vor mai scadea ratingul grupului francez daca Fourtou nu va mai vinde din active. Ambele au declasat Vivendi in iulie 2002, cand compania de media ajunsese in pragul falimentului. De atunci, Fourtou a vandut parte din unitatea de distributie de apa si casa de editura franceza a grupului, si a refuzat o oferta de 20 miliarde dolari din partea petrolistului miliardar Marvin Davies, pentru ramura de divertisment a diviziei americane.
Incadrarea companiei la o categorie superioara de rating inseamna ca aceasta poate sa obtina credite mai ieftine, deoarece investitorii cer o compensatie mai mica pentru riscul asumat, intrucat probabilitatea de nerambursare este mica.
Moody's incadreaza Vivendi la clasa Ba3, din punctul de vedere al capacitatii de rambursare pe termen lung, cu trei gradatii sub categoria care recomanda investitiile. Aceasta perspectiva negativa "reflecta convingerea noastra ca grupul va ramane dependent de sincronizarea vanzarii activelor cu scadentele datoriilor sale in prima jumatate a anului 2003 si un risc semnificativ insoteste inca obligatiile de plata".
Standard & Poor's incadreaza grupul Vivendi in clasa BB, cu doua gradatii sub categoria care recomanda investitiile, insa ambele agentii s-au aratat dispuse sa amelioreze incadrarea grupului de media in cazul in care Fourtou reuseste sa vanda unele dintre activele sale de baza.
In 2003 Vivendi trebuie sa ramburseze datorii ajunse la scadenta in valoare de 4,5 miliarde dolari, iar la sfarsitul lui 2002 grupul avea disponibilitati cash de 4,6 miliarde euro. Vivendi vrea sa ajunga la statutul de companie putin riscanta pentru investitii pana in primul trimestru din 2004, diminuand datoria sa la un nivel de doar 2,8 ori mai mare decat veniturile brute, inainte de impozitare, conform declaratiilor din noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO