Business Internaţional

Wal-Mart ia locul General Electric in topul celor mai admirate companii

25.02.2003, 00:00 11

General Electric, un model de excelenta in randul corporatiilor americane, a fost detronat de pe piedestalul sau de cea mai admirata companie din SUA de catre gigantica companie de retail Wal-Mart, informeaza Financial Times.
Intr-un studiu realizat de catre revista Fortune in randul leaderilor din lumea afacerilor, GE se plaseaza pe locul 5 pe lista celor mai admirate companii din America pentru 2003, dupa un an dificil in care a trecut printr-o serie de scadaluri corporatiste care au zguduit Wall Street-ul si comunitatea de afaceri.
Ascensiunea Wal-Mart marcheaza in istorie momentul in care cea mai mare companie americana este si cea mai admirata, conform revistei Fortune. Locurile doi, trei si patru au fost ocupate de catre Southwest Airlines, Berkshire Hathaway (firma de investitii a lui Warren Buffett) si Dell Computer.
GE nu a fost atinsa de scandaluri in mod direct. Insa practicile sale contabile complicate, regresul inregistrat de anumite operatiuni cheie, si scandalul care a insotit pachetul exorbitant de pensionare al lui Jack Welch, fostul director executiv al companiei, au descurajat multi investitori. De la 1 ianuarie 2002 pretul actiunilor GE a scazut cu 42 de procente.
Anterior compania s-a clasat pe locul 1 in topul revistei Fortune timp de cinci ani consecutiv, si a fost pe primul loc in lista intocmita de Financial Times cu cele mai respectate companii si publicata in luna ianuarie.
Pe de alta parte, ascensiunea lui Wal-Mart va fi privita ca o reflectie a simplitatii si dimensiunii afacerii sale, magazinele cu discount, cat si a admiratiei pentru logistica care sustine o intreprindere atat de mare. Wal-Mart, fondata de catre Sam Walton in 1962 si cu sediul la Bentonville, Arkansas, a avut vanzari de 244,5 mld.$ in 2002.
Wal-Mart detine supermarketuri in Marea Britanie si Germania si are 1,4 milioane de angajati, pe care ii numeste asociati, fiind astfel cel mai mare angajator din lume din sectorul privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels