Business Internaţional

Wall Street-ul exporta filantropia

16.05.2005, 19:25 14

Unii dintre executivii cei mai renumiti de pe Wall Street se intalnesc frecvent la Waldorf Astoria, in New York, pentru a discuta probleme de interes general. Printre acestia, Philip Purcell, presedinte si CEO Morgan Stanley, Bob McCann, vicepresedinte Merrill Lynch si Christopher Condron, presedinte Axa Financial.

Desi asa s-ar putea crede, managerii de top nu vor dezbate viitorul New York Stock Exchange sau disputele din conducerea Morgan Stanley. Impreuna cu alti directori de pe Wall Street, vor discuta situatia celor fara adapost din Galway si proiectele de dezvoltare culturala din Tipperary.

Ocazia o reprezinta dineul din fiecare an tinut cu prilejul strangerii de fonduri Ireland Funds, organizatia care a adunat de-a lungul timpului peste 100 milioane de dolari pentru finantarea unor proiecte sociale, culturale si de invatamant din Irlanda.

Fondul a fost infiintat de omul de afaceri Anthony O''Reilly si proprietarul echipei de fotbal Pittsburg Steelers, Dan Rooney, si a avut un succes atat de mare, incat mai multe tari incearca acum sa aplice tiparul. Un grup de oameni de afaceri si politicieni scotieni vor sa puna bazele unui fond dupa modelul Ireland Funds si sa foloseasca astfel generozitatea americanilor de origine scotiana.

Desi atmosfera din cadrul dineului este de sarbatoare, provocarile cu care se confrunta fondul sunt cat se poate de serioase. Una dintre ele consta in a ii determina pe americani sa doneze bani pentru o tara cu o economie in plin avant si in care s-au creat averi uriase in ultimii ani. Asa ca strategia pe care Fondul se bazeaza include si actiuni ce vizeaza promovarea modelului american de filantropie in Europa si Asia.

Asa cum se stie, importanta filantropiei este o trasatuta esentiala a mediului de afaceri din SUA. Aproape intotdeauna se asteapta ca oamenii de afaceri sa sacrifice timp si bani pentru cauze umanitare.

O solutie la nevoia tot mai mare de bani o reprezinta promovarea modelului in tara din care initial a pornit. "In prezent in Irlanda sunt aproximativ 500 de persoane cu o avere de peste 100 de milioane de euro, iar multi dintre ei spun ca nu doresc sa lase tot la copii. Credem ca Irlanda ar putea deveni un centru filantropic important. Avem tot ce e necesar. Nu trebuie decat sa aplicam modelul american", adauga Kingsley Aikins, CEO American Ireland Fund.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO