Business Internaţional

Warren Buffet: pro AIG, contra dolar

09.05.2005, 20:55 16

In cadrul intalnirii actionarilor Berkshire Hathaway, celebrul miliardar Warren Buffett a refuzat sa dea o declaratie oficiala referitor la anchetarea operatiunilor dintre filiala General Re si compania americana de asigurari AIG, relateaza Le Figaro.

Miliardarul de 74 ani a declarat si ca isi mentine pariul impotriva dolarului.

In fata celor 17.000 de actionari aflati intr-o sala rezervata in mod normal concertelor rock, el si-a declarat admiratia pentru Maurice Greenberg, fostul sef al AIG. "El este campionul asigurarilor," a declarat Warren Buffett, referindu-se la Maurice Greenberg, care are unele probleme cu justitia americana.

Buffet a subliniat ca nu are ce sa-i reproseze fostului presedinte al AIG in legatura cu contractele de refinantare, anchetate in prezent de reprezentantii statului american. Procurorii investigheaza un tip de reasigurare cunoscut ca non-traditional, care poate fi asimilat unui imprumut deghizat. Politele transfera uneori o parte din risc reasiguratorului, permitand cumparatorilor sa amane plata daunelor. Reasigurarea este de fapt o asigurare pentru un asigurator.

AIG si Berkshire au demarat contractul cu patru ani in urma, la sugestia lui Greenberg. Autoritatile cerceteaza daca in spatele tranzactiei nu se afla dorinta lui Greenberg de a "umfla" rezervele utilizate pentru acoperirea daunelor asigurate de AIG. Buffett a specificat ca nu considera nimic ilegal, cu conditia sa nu se fi facut abuzuri nestiute de el.

Optiunea pentru scaderea dolarului l-a costat 310 mil. dolari (240,96 mil. euro) in primul trimestru al anului 2004, din cauza aprecierii cu 4% a valutei americane in raport cu alte sase valute straine. Warren Buffett pariaza impotriva dolarului inca din 2002, deoarece considera ca deficitul balantei comerciale si a bugetului american vor determina deprecierea valutei americane in timp.

Aceasta pierdere nu a afectat rezultatele companiei, al carei profit brut a crescut cu 400 mil. dolari (310,91 mil. euro).

Buffet se orienteaza spre gasirea unor noi oportunitati de achizitii. El planuieste o achizitie in domeniul asigurarilor, pentru mai putin de un miliard de dolari (0,77 mld. euro). Pentru ca fondurile speculative au crescut preturile activelor, investitiile devin din ce in ce mai dificile. Compania va acorda in acest an dividende actionarilor sai, pentru prima oara din 1967.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO