Business Internaţional

Warren Buffet: un pariu castigat si altul pierdut

07.03.2005, 00:00 18

Miliardarul american Warren Buffet, presedintele companiei Berkshire Hathaway, a castigat 1,63 miliarde de dolari (1,24 miliarde de euro) in urma deprecierii monedei americane, insa a declarat ca ar fi preferat sa piarda acest pariu, informeaza Bloomberg.


"Resursele companiei Berkshire raman concentrate, in mare parte, in active evaluate in dolari, astfel ca un mediu economic caracterizat printr-un dolar puternic si o inflatie scazuta este in interesul nostru", le-a spus Buffet investitorilor in scrisoarea sa anuala.


Buffet, ale carui scrisori sunt foarte cautate de catre investitori, a inceput sa parieze impotriva dolarului in 2002, din cauza ingrijorarii ca majorarea deficitului comercial si a deficitului bugetar ale SUA va eroda valoarea acestuia. Mai mult, el a cerut liderilor americani sa stabileasca o noua strategie fiscala care sa ajute la micsorarea deficitelor.


"Speram ca SUA vor adopta noi politici care sa reduca substantial deficitul de cont curent", a spus Buffet in scrisoarea sa. "Este adevarat ca o solutie prompta ar determina pierderi record pentru Berkshire."


Berkshire si-a majorat pozitia in contractele futures cu valute straine (n.r. acordul de a cumpara un activ la o anumita data in viitor) la 21,4 miliarde de dolari (16,3 miliarde de euro), in trimestrul patru al anului trecut.


Profitul net al companiei a crescut cu 40%, pana la 3,34 de miliarde de dolari (2,54 miliarde de euro), dupa ce dolarul s-a depreciat cu 7,5 procente fata de cele mai importante valute.



Deficitul comercial al SUA a atins nivelul record de 617,7 miliarde de dolari (470 miliarde de euro), anul trecut, iar deficitul bugetar s-a ridicat la 412,3 miliarde de dolari (313,4 miliarde de euro).



"Cei care fac politica economica asteapta in continuare o rezolvare usoara, sfatuind celelalte tari sa-si stimuleze economiile, iar pe americani sa economiseasca mai mult", a scris Buffet.



"Din punctul meu de vedere, aceste sfaturi nu-si ating tinta. Exista probleme structurale importante care vor face ca SUA sa intretina un deficit de cont curent imens, daca nu se schimba politicile comerciale sau daca dolarul nu scade la un nivel care sa poata destabiliza pietele financiare", a mai precizat el.



Buffet a declarat ca astazi este mai putin increzator in pariul sau, deoarece "foarte multi specialisti prognozeaza slabirea dolarului".



El a mai spus ca din previziunile sale pentru dolar nu reiese ca economia americana s-ar afla intr-o situatie dificila. "Economia noastra este de departe cea mai puternica din lume si va continua sa fie", a declarat Buffet.



Berkshire a declarat ca, la sfarsitul lui 2004, contractele de 21,4 miliarde de dolari ale companiei aveau un profit de 1,76 de miliarde de dolari. Daca moneda americana ar castiga 20% fata de valutele straine, valoarea contractelor ar scadea cu 4,38 de miliarde de dolari (3,3 miliarde de euro).



In schimb, daca dolarul s-ar deprecia cu 20% fata de celelalte valute, valoarea contractelor ar creste cu 4,91 de miliarde de dolari (3,7 miliarde de euro). Compania trebuie sa raporteze schimbarile in valoarea contractelor la sfarsitul fiecarui trimestru drept castig sau pierdere din investitii.



Buffet a declarat ca in afara de valutele straine sunt putine investitii cu profit ridicat. Din aceasta cauza, rezervele de capital ale Berkshire erau de 43,4 miliarde de dolari, la finalul anului.



In ultimii 40 de ani, Buffet a transformat Berkshire dintr-un producator de textile in pragul falimentului intr-o companie de 137 de miliarde de dolari, prin achizitia de actiuni si companii subevaluate.



Berkshire este principalul actionar al unor companii de renume, precum Coca-Cola, American Expres sau Gillette, pe care grupul Procter & Gamble vrea sa o cumpere pentru 57,3 miliarde de dolari. Pachetul de actiuni detinut de Buffet la Berkshire se ridica la 42,5 miliarde de dolari.



Dolarul a scazut pentru a treia saptamana consecutiv fata de yenul japonez, in urma prezentarii raportului guvernamental lunar, care indica o crestere a ratei somajului in SUA. Vineri, moneda americana a pierdut si ceea ce castigase fata de euro timp de o saptamana. Moneda americana a incheiat saptamana la nivelul de 1,32 dolari pentru un euro. Conform Bloomberg, dolarul s-a depreciat fata de 14 dintre monedele importante.
andrei.chirileasa@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO