Business Internaţional

WikiLeaks: Cum discutau americanii despre centralele nucleare din Japonia

 Dosarele secrete WikiLeaks: Cum discutau americanii situaţia centralelor nucleare din Japonia

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

16.03.2011, 14:56 33

Statele Unite îl criticaseră, în urmă cu doi ani, pe un oficialjaponez din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică(AIEA), exprimând "dezamăgirea" în legătură cu activitatea lui,parţial şi din cauza practicilor japoneze în materie de siguranţănucleară, arată un document diplomatic.

"Tomihiro Taniguchi a fost un manager slab, mai ales în privinţapracticilor de siguranţă nucleară japoneze, fiind o dezamăgirepentru Statele Unite pentru modul în care a tratat Oficiul pentruSecuritatea Nucleară", se arată în documentul dezvăluit deWikiLeaks şi publicat de ediţia online a ziarului The Guardian."Această funcţie necesită un bun manager şi un lider specializat însiguranţă şi securitate", preciza documentul Departamentului deStat american.

Taniguchi deţinuse funcţia de director al Companiei japonezepentru Energie Nucleară, care monitoriza siguranţa centralelor dupăcutremure, iar în 2001 devenise director adjunct al Departamentuluipentru Siguranţă şi Securitate din cadrul AIEA. Taniguchi ademisionat după ce un alt japonez, Yukiya Amano, a devenit directorgeneral al AIEA în septembrie 2009.

Înainte de a demisiona, Taniguchi declara în 2008 că membriicomunităţii internaţionale ar trebui să se concentreze mai mult pesiguranţa centralelor nucleare, conform unui alt documentdiplomatic dezvăluit de WikiLeaks.

"Trebuie să evităm un alt Cernobîl sau o repetare a atentatelorde la 11 septembrie cu amploare nucleară", avertiza Taniguchi.Citi]i mai mult despre cum discutau americanii despre situa]ia centralelornucleare din Japonia pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO