Business Internaţional

WikiLeaks: Politicieni şi diplomaţi, "agenţi de marketing" pe piaţa internaţională a aeronavelor comerciale

WikiLeaks: Politicieni şi diplomaţi, "agenţi de marketing" pe piaţa internaţională a aeronavelor comerciale

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

03.01.2011, 12:52 26

Corespondenţele diplomatice dezvăluite de WikiLeaks scot lalumină detalii despre modul în care diplomaţi de rang înaltinfluenţează contracte internaţionale între companii şi guverne,unii politicieni acţionând chiar ca "agenţi de marketing" pe piaţaaeronavelor comerciale, scrie

MediafaxBusiness

.

"Regele Arabiei Saudite a cerut Statelor Unite să-i dotezeavionul personal cu aceleaşi echipamente performante ca şi AirForce One. Preşedintele Turciei a dorit ca administraţia Obama săpermită unui astronaut turc să participe la o misiune în spaţiu aNASA. Premierul din Bangladesh a făcut presiuni pe lângăDepartamentul de Stat de la Washington încercând să obţină drepturide aterizare la Aeroportul Internaţional Kennedy, din New York",scrie New York Times într-un nou material bazat pe documentelediplomatice date presei de WikiLeaks.

Aceste trei guverne se pregăteau să cumpere aeronave comercialeîn valoare de miliarde de dolari de la Boeing sau de la concurentulsău european, Airbus.

"Iar diplomaţi Statelor Unite au acţionat ca agenţi demarketing, oferind deal-uri şefilor de stat şi directorilor decompanii, ale căror decizii puteau fi influenţate de preţ,performanţă şi, la fel ca în cazul oricărui client pretenţios şibogat, avantaje preferenţiale", scrie publicaţia americană.

Giganţii Boeing şi Airbus controlează, fiecare, circa jumătatedin piaţa mondială a aeronavelor comerciale, fiecare contract avândo miză măsurată în miliarde de dolari şi mii de locuri de muncăbine plătite.

Potrivit corespondenţelor diplomatice dezvăluite de WikiLeaks,politicienii şi diplomaţii au un rol mult mai important decât secredea anterior în procesul decizional care precedă astfel decontracte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO