Business Internaţional

WSJ: Creditorii privaţi ai Greciei trebuie să contribuie cu 30 mld. euro la un nou pachet financiar

Creditorii privaţi ai Greciei trebuie să contribuie cu 30 mld. euro la un nou pachet financiar - WSJ

Autor: Marius Oncu

05.06.2011, 16:18 228

Guvernele din zona euro au ajuns la un proiect de înţelegerepentru un nou pachet de finanţare destinat Greciei, prin carecreditorii din sectorul privat vor contribui cu aproximativ 30 demiliarde de euro, au declarat oficiali europeni importanţi pentrucotidianul Wall Street Journal (WSJ).

Statele din zona euro vor cerecreditorilor Greciei să schimbe datoriile care se apropie dematuritate cu unele pe termen mai lung, iar procesul ar puteaîncepe chiar din prima parte a lunii iulie, după ce miniştrii deFinanţe aprobă noul pachet de ajutor extern la reuniunea din 20iunie, au spus oficialii.

Guvernele din zona euro vorîmprumuta Greciei noi fonduri, însă acestea vor fi însoţite,probabil, de condiţia ca băncile, fondurile de pensii şi alţiinvestitori care deţin obligaţiuni elene să accepte schimbareaacestora cu noi obligaţiuni, cu maturitate mai lungă, astfel încâtsă acopere necesarul de finanţare al statului elen în următoriitrei ani.

"Investitorii privaţi vor fi binestimulaţi să participe, deoarece dacă nu o vor face Grecia va intraîn incapacitate de plată", a spus unul dintre oficialiicitaţi.

Noua finanţare discutată pentruGrecia va depinde şi de asumarea unor măsuri suplimentare deexecutivul de la Atena, precum noi reduceri ale cheltuielilorbugetare şi privatizarea unor active de 50 de miliarde deeuro.

Când guvernele din zona euro şiFondul Monetar Internaţional (FMI) au convenit anul trecutîmprumuturi de 110 miliarde de euro pentru Grecia se aşteptau castatul să poată atrage fonduri cu scadenţă lungă de pe pieţelefinanciare în 2012. Din cauza randamentelor ridicate cerute deinvestitori, această opţiune a fost exclusă.

În februarie, Uniunea Europeană şiFMI au estimat că Grecia va avea nevoie de 44 miliarde de euro petermen lung de la începutul lui 2012 şi până la mijlocul anului2013. Oficialii nu au clarificat ce parte dintr-o nouă finanţare arputea fi asigurată de statele zonei euro şi FMI, pe lângă cele 30de miliarde de euro aşteptate din partea creditorilorprivaţi.

Guvernele europene aşteaptă de laBanca Centrală Europeană (BCE) să încurajeze schimbul prinacceptarea noilor obligaţiuni ca garanţii pentru creditare şirefuzul de a le accepta pe cele vechi, au adăugat oficialiicitaţi.

BCE s-a opus unor măsuri prin careinverstitorii privaţi ar fi forţaţi să continue să finanţeze statulelen din 2012. Procesul de schimbare a obligaţiunilor vizat deguverne nu va conduce la revizuirea în scădere a valorii activelor,calmând astfel o parte a temerilor BCE.

"Dacă toate guvernele sunt deacord, va fi greu pentru BCE să nu accepte", a spus unoficial.

Noile obligaţiuni nu vor primi,probabil, statut preferenţial sau garanţii, iar maturitatea nu afost încă decisă. Sursele citate au declarat, însă, că ar putea fide 3,5-7 ani.

Cuponul titlurilor este, deasemenea, în discuţie, însă unul dintre oficiali a afirmat că va fiapropiat de cel cerut pentru finanţările acordate Greciei destatele din zona euro.

Propunerea de preschimbare aobligaţiunilor va fi adresată tuturor investitorilor care deţinobligaţiuni ale statului elen, atât din Grecia cât şi din alteţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO