Business Internaţional

Yankeii îşi justifică politicile economice care perturbă o lume întreagă: Revenirea puternică a SUA va da un impuls economiilor cu probleme, cum e cea europeană

Yankeii îşi justifică politicile economice care...

Autor: Catalina Apostoiu

18.03.2021, 21:58 424

Economia americană pare a fi pe cale să lase alte pieţe dezvoltate în urmă în acest an cu cel mai puternic avânt anual din ultimele decenii, indică noi estimări ale băncii centrale ame­ricane (Fed), însă această diver­genţă nu-i dă dureri de cap şefului acesteia, Jerome Powell, scrie Reuters.

Acesta crede că este o proba­bili­ta­te mai mare ca revenirea în forţă a Ame­ricii de pe urma pandemiei să dea un impuls ţărilor care se chinuie să-şi găsească calea spre stabilizare, cum este Europa. „Cererea ame­ri­ca­nă, cererea solidă americană va sus­ţine activitatea la nivel mondial“, a declarat Powell.

Comentariile lui Powell au venit ca răspuns la o întrebare privitoare la perspectivele divergente care au apărut în ultimele săptămâni, în special între SUA, unde campania de vaccinare este rapidă, iar sti­mulentele totale aprobate în ultimele luni ajung la aproape 3.000 mld. dolari, şi Europa, unde efortul de vaccinare este lent, iar fondurile de susţinere aprobate cu luni în urmă rămân în aer.

Strategii Fed anticipează că PIB-ul american va creşte cu 6,5% în 2021, cel mai rapid ritm din anii ‘80. Estimarea este cu 2,3% mai ridicată faţă de cea lansată în decembrie.

Comparativ, şefa Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a anunţat că economia zonei euro se va con­tracta probabil în primul tri­mestru. Oficialii BCE estimează creşterea blocului la 4% în 2021.

În trecut, divergenţa de creştere şi politică monetară la nivelul marilor bănci centrale au cauzat turbulenţe pe pieţe. Situaţia va fi diferită de această dată, susţine Powell.

Totuşi, yieldul titlurilor ame­ri­ca­ne de trezorerie pe 10 ani, un reper pen­tru costurile de finanţare la nivelul pieţelor financiare mondiale, au con­ti­nuat să crească, atingând 1,738% şi pu­nând investitorii pe jar, scrie Financial Times. Perspectivele privind o expan­siune mai solidă au alimentat temeri privind creşterea inflaţiei, contribuind la creşterea yieldurilor titlurilor de trezorerie în ultimele săptămâni. Când aşteptările privind inflaţia cresc, obligaţiunile sunt mai puţin dorite, iar preţurile acestora scad, împingând randamentul în sus.

Yieldurile sunt influenţate de asemenea de aşteptările privind soliditatea economiei, care sunt în creştere. Când economia este sănătoasă, investitorii simt o nevoie mai redusă de a deţine titluri de trezorerie, considerate a fi cea mai sigură investiţie posibilă.

Cel mai important semn de întrebare pentru investitori este dacă creşterea randamentelor obligaţiunilor va fi suficientă pentru a perturba pieţele de acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO