Business Internaţional

YukosSibneft, colosul cu picioare de petro, care rivalizeaza cu Kuweitul

23.04.2003, 00:00 14

Companiile petroliere Yukos si Sibneft au confirmat ieri ca vor realiza cea mai mare fuziune din istoria Rusiei, care va da nastere unui nou colos petrolier - YukosSibneft - al patrulea ca marime la nivel mondial, cu o capitalizare de piata de 35 miliarde de dolari, informeaza presa internationala.
Gigantul rezultat din fuziunea celor doua grupuri va detrona numarul unu actual pe piata Rusiei, compania LukOil. Yukos este acum numarul doi pe piata petroliera din Rusia, iar Sibneft este a cincea companie ca marime. YukosSibneft va fi de departe cea mai mare companie ruseasca listata la bursa moscovita.
Conducerile celor doua companii si-au exprimat speranta ca vor finaliza tranzactia pana la sfarsitul acestui an. Yukos ofera 3 miliarde de dolari cash pentru un pachet de 20% din Sibneft si va prelua si resul de 80% pana la finele acestui an. La acel moment, actionarii Sibneft vor prelua 29% din capitalul noului grup format.
Noua companie va una din cele mai profitabile din lume, potrivit analistului Adam Landes, de la Renaissance Capital. In ultimii cinci ani, media cash-flowrilor ambelor grupuri a fost aproape dubla fata de media celorlalte grupuri internationale.
Analistii sunt de parere ca YukosSibneft va avea o crestere anuala a productiei de peste 20%, care nu va fi egalata de nici o alta firma de dimensiunea sa.
Singurul factor care ar putea sa limiteze extinderea ar putea fi lipsa de infrastructura din Rusia pentru transportul titeiului catre pietele externe. Yukos, insa, a facut presiuni pentru constructia unei conducte care va transporta titeiul din estul Siberiei direct in China, iar guvernul a indicat recent ca va aproba proiectul. In plus, chiar saptamana trecuta, guvernul si-a manifestat sprijinul pentru un proiect initiat de primele cinci companii petroliere ale tarii: LukOil, Yukos, TNK, Surgutneftegaz si Sibneft, de a construi un port in Murmansk si un oleoduct care sa livrareze direct pe piata Statelor Unite.
YukosSibneft va fi administrata de Mikhail Khodorkovsky, presedintele Yukos, care va ocupa pozitia de director executiv, si de Eugene Shvidler, omologul sau de la Sibneft, in calitate de presedinte.
Primele zvonuri privind fuziunea dintre cele doua companii au aparut inca de la sfarsitul saptamanii trecute, dar companiile au refuzat sa comenteze "speculatiile". Royal Dutch/Shell, TotalFinaElf si ExxonMobil au fost de asemenea interesate de achizitionarea Sibneft.
Cei doi parteneri se afla la a doua incercare de fuziune, dupa ce un proiect propus la inceputul anului 1998 a fost abandonat din cauza divergentelor aparute in timpul negocierilor, derulate pe parcursul mai multor luni. Insa acum, potrivit analistilor, cele doua grupuri sunt mult mai compatibile. "Aceste companii pot fi integrate usor. Ambele sunt lideri in utilizarea de tehnologie occidentala, atat in management cat si in productie", apreciaza Vladislav Metnev, analist pe petrol si gaz la Trust and Investment Bank. "Capacitatea de lobby a noii companii va fi mare decat a oricarei alte firme de pe piata Rusiei".
Decizia anuntata marti urmeaza unei alte tranzactii importante care a marcat industria petroliera din Rusia. In luna februarie, British Petroleum a cumparat 50% din actiunile celei de-a treia companii petroliere din Rusia, TNK, la pretul de 6,75 miliarde de dolari.
Analistii si bancherii spun ca fuziunea pare sa urmareasca crearea primului gigant energetic din Rusia care sa concureze de pe o pozitie de egalitate cu marile grupuri internationale si sa le impiedice sa se lanseze in noi preluari ale activelor petroliere rusesti.
Stephen O'Sullivan, de la United Financial Group, spune ca fuziunea poate fi o miscare prin care cei doi magnati, Khodorkovsky si Roman Abramovich, actionarul principal al Sibneft, vor sa se protejeze politic inaintea alegerilor prezidentiale din martie.
"Yukos va deveni intr-un anume sens, intangibil", a spus O'Sullivan. "Daca Yukos a vrut sa se protejezeat in cazul obtinerii unui nou al lui Vladimir Putin, noua companie va fi cu siguranta un reprezentant puternic al Rusiei pe scena mondiala. Guvernul va trebui sa o sprijine, nu sa fie impotriva sa".
Roman Abramovich, proprietarul Sibneft, apare pe locul 49 in topul celor mai bogatI oameni din lume, intocmit de publicatia Forbes, cu o avere de 5,7 miliarde de dolari. Abramovich mai controleaza sI firma de investitii Millhouse Capital, care controleaza producatorul de carne Omsky Becon, unul dintre liderii industriei de profil din Siberia.
Abramovich, care are propriul sau Boeing Business Jet, este co-proprietar, alaturi de Oleg Deripaska, al Russian Aluminum.
Principalul actionar al Yukos, Mihail Kodorkovski, si-a dezvaluit, in premiera, in 2002, nivelul participarii la capitalul firmei, precum si valoarea averii, considerata atunci cea mai mare din Rusia. Averea sa era estimata la sapte miliarde de dolari, suma ce include si pachetul de 36,3% din actiunile Yukos. Cel de-al doilea important actionar al Yukos este Leonid Nevzlin, fost director executiv adjunct al companiei, care detine un pachet de actiuni de 4,9%, in valoare de aproape un miliard de dolari.  Yukos a fost privatizata in anul 1995, cand Kodorkovski si partnerii sai au preluat un pachet de 45% din capitalul total in schimbul sumei de 159 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO