Business Internaţional

Zona euro a fost conceputa prost inca de la inceput, crede George Soros

Zona euro a fost conceputa prost inca de la inceput, crede George Soros
22.02.2010, 23:05 21

Etapele de constructie a uniunii monetare europene au fostparcurse in mod eronat de la bun inceput, in conditiile in care omoneda are nevoie si de o banca centrala, dar si de o trezorerie,de care zona euro duce lipsa, considera investitorul american deorigine maghiara George Soros intr-un editorial aparut incotidianul de business Financial Times.

Trezoreria nu este necesara pentru a strange in mod constantimpozite din partea contribuabililor, ci pentru a putea fiutilizata in perioade de criza. "In momentul in care sistemulfinanciar este in pericol sa se prabuseasca, banca centrala poateoferi lichiditati, insa numai o trezorerie se poate ocupa deproblemele legate de solvabilitate", afirma miliardarul american,devenit celebru la inceputul anilor '90 cand a castigat un miliardde dolari pariind pe caderea lirei sterline.

Soros il citeaza in editorialul sau pe Otmar Issing, fosteconomist-sef al Bancii Centrale Europene (BCE), care a spus cainitial zona euro era dorita sa devina o uniune monetara sinicidecum una politica.

Issing, unul dintre parintii monedei euro, recunoaste ca s-aaflat printre cei care au crezut ca "punerea bazelor unei uniunimonetare fara a stabili si un consens pe plan politic este ca sicum ai pune caruta in fata calului."

Turbulentele economice din 2008 au reliefat erorile realizate deautoritatile europene in ceea ce priveste crearea monedei unice,dupa ce membrii zonei euro au fost nevoiti sa-si salveze sectoarelebancare pe cont propriu. Criza datoriilor din Grecia a adus insasituatia la un punct culminant, de care daca tarile ce utilizeazamoneda comuna nu reusesc sa treaca, euro ar putea deveni doar oamintire.

In opinia lui Soros, cea mai buna solutie pentru asigurareastabilitatii in zona euro in ansamblu ar fi ca statele ce folosescmoneda unica sa emita la comun obligatiuni prin care sa acopere oparte din datoriile Greciei, atat timp cat guvernul elen isirespecta tintele asumate. Procesul ar fi echivalent celui practicatde Fondul Monetar International, care elibereaza transe dinimprumuturi pe baza indeplinirii anumitor conditii. Cealalta partea datoriilor ar urma sa fie finantata de autoritatile de laAtena.

Solutia este, din punct de vedere politic, imposibil de pus inpractica la momentul actual, intrucat Germania nu doreste sa devina"buzunarul adanc" la care partenerii cu probleme din zona euro saapeleze de fiecare data. Va trebui gasita o alta modalitate princare Grecia sa primeasca ajutor de urgenta, insa Spania, Italia,Portugalia si Irlanda, tari ce reprezinta o portiune prea mare dinzona euro pentru a fi sprijinite astfel, vor ramane in continuare oproblema stringenta pentru autoritatile europene.

Pentru a trece cu bine eventuale alte crize, Soros considera cazona euro are nevoie de "o monitorizare intruziva si aranjamenteinstitutionale pentru asistenta conditionata" si ca o piata maiorganizata a euroobligatiunilor ar fi bine-venita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO